23:35

Najmanje 110 osoba ubijeno je danas, većinom u Damasku, Aleppu i Huli. Predgrađe Damaska Kudsaja i dalje je pod jakim napadima, dok se nastavilo sa uništavanjem kuća u drugim dijelovima glavnog grada. Od juče režim je pojačao napade na Homs, izgleda da su odlučili uništiti svaki otpor u Haldiji, el Kusuru i Starom Gradu a također opozicione snage su u Homsu zarobile Assadovog rođaka Hussama.

FSA nastavlja da niže uspjehe u pokrajini Idlib i gradu Deir ezZur.

Prekogranična razmjena vatre između Turske i Sirije nastavljena je i četvrti dan.

U međuvremenu Assad je obilježio početak godišnjice arapsko-izraelskog rata 1973. u kojem je ubijeno 3.500 Sirijaca. U ovom njegovom vlastitom ratu protiv sirijskog naroda njegove snage ubile su barem deset puta više, a njih se nije sjetio.

23:25

Režimske snage u Idlibu koriste žene kao žive štitove

{youtube}PTNv03PUoQs{/youtube}

23:20

Izrael je oborio bespilotnu letjelicu koja je, navodno, doletjela preko pojasa Gaze. Tel Aviv smatra da je letjelica pripadala Hizbulahu

22:23

Idlib:Opozicioni borci oslobodli grad B’dama

{youtube}nd0iMtkniKQ{/youtube}

ovo oslobađanje je značajno jer na ovaj način opozicione snage kontrolišu granicu između dvije pokrajine Lattakije i Idliba

22:06

Vojno vijeće sirijskog priobalnog područja Sirije potvrdilo je da je Bešar el Assadov rođak Hussam el Assad zarobljen u Homsu i da će se prema njemu odnositi kao prema ratnom zarobljeniku

21:44

Aktivisti javljaju da je sirijska vojska premjestila radare i protivzračno oružje iz Ras el Baseeta na tursko-sirijsku granicu u blizini Kurdahe

20:18

Pokrajina Lattakija: Sirijska Opservatorija za ljudska prava javlja da su njeni izvori iz el Kurdahe izvijestili da je Ali Hazam, pukovnik Republičke Garde i desna ruka
Mahera el Assada, umro od rana zadobijenih tokom današnjih sukoba.

Važno je napomenuti da je Ali Hazam rođen u el Kurdahi, rodnom mjestu Bešara el Assada. On je zapovjedao napadom na Baba Amr u martu 2011., a također je predvodio vojne operacije u nekoliko gradova oko Damaska.

20:00

Predgrađa Damaska: Derja: Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju da artiljerijski napadi na Derju su u toku, kako oni navode u jednoj minuti padne po jedna granata. LCC također dodaje da se vode borbe između FSA i rećimskih snaga oko jednog od kontrolnih punktova

19:16

Bivši vođa Hizbullaha poziva grupu da preispita svoj stav prema Siriji

IslamBosna.ba– Amerikanci su odbili da naoružaju sirijske opozicionare sa protivzračnim ili protivtenkovskim oružjem, izjavio je bivši generalni sekretar Hizbullaha, šejh Subhi Tfaili za El Arabiju u petak.

On je potvrdio da libanonski šiiti imaju dvije opcije nakon pada režima predsjednika Bešara el Assada: ili Izrael ili sirijske sunite.

Šejh Subhi je tokom gostovanja na el Arabiji pozvao šiitske vođe da izbjegnu politiku koja će ih primorati da biraju između poraza ili saveza sa Izraelom.

Tfaili je pozvao Hizbullah da razmotri svoj politički stav prema Siriji. Šejh je također odbacio ideju da šiitske vođe mogu učestvovati u velikim zločinima koji su počinjeni nad sirijskim narodom.

„Morate preispitati svoju povezanost sa sirijskim režimom u sirijskom građanskom ratu tako da se ne šokirate sektaškiim ratom u Siriji i Libanonu, koji može dovesti do neželjenih ishoda. Tačno je ono što sam rekao i opet ponavljam i tražim da razmotrite vaše odnose sa vladom-ne učestvujte u onome što se događa u Siriji. To je veliki zločin protiv sirijskog naroda. Moramo gasiti vatru a ne da budemo s onim ko je pali”, rekao je on.

Tfaili je negirao bilo kakvo uspostavljanje kontakata sa vođama sirijske opozicije, ističući da on jedino pomaže opozicionarima govorima i pružanjem skloništa siromašnim Sirijcima, izjavljujući da sirijske manjine ne bi trebale podržavati režim koji ubija sopstveni narod avionima i tenkovima.

„Poručujem manjinama da nikako nije dozvoljeno da iz straha da će biti napadnuti podržavaju režim koji uništava zemlju tenkovima, avionima i helikopterima”, kaže Tfaili.

On je podsjetio gledatelje na raniju izjavu iz početka sirijske revolucije kada je izjavio da ‘Sirija tone u rat koji će je pretvoriti u pepeo i da će grupa Sirijaca podržavati režim na osnovu činjenice da je režim njihov, a to su Alevije”, dodajući da Alevije misle da mogu uspostaviti vlastitu državu u Siriji, ali to je daleko od toga da postane stvarnost, zaželivši da politički pokret preuzme vlast i upravlja Sirijom po turskom modelu.

„Obraćam  se smireno-želim da me slušate bez frustracija, bez toga da se uvrijedite jer ja mislim o vašoj budućnosti. Alevijska nacija u Siriji neće postojati. To je san koji se neće ostvariti. Svi arapski narodi će stati protiv podijele Sirije”, kaže Tfaili.

Tfaili je istakao da Turska, Sirijici i Arapi će se protiviti podijeli Sirije, kao i da Zapad neće rizikovati da naljuti Arape prihvatanjem podijele Sirije, kriveći pojedine libanonske šiije što se nisu umiješale u zagovaranje mira i pomirenja.

Prema Tfailiju ono što spriječava da rat započne u Libanonu jeste činjenica da se suniti osjećaju bespomoćni pred sistemom Hizbullaha.

Tfali je izjavio da frakcije unutar obje strane u Siriji nastoje okrenuti sukob u vjerski rat, savjetujući da „treba samo uspostaviti demokratski režim, raznolikost je pravo ljudi u Siriji, a manjine moraju učestvovati u vlasti”. Tfaili zaključuje da sve šiije u Libanonu i Iranu ne podržavaju Hizbullah i iranski režim. Postoji grupa unutar Hizbullaha koja se ne slaže sa njenim političkim stavovima”.

17:29

Damask:Kabun:Već treći dan zaredom režimske snage uništavaju kuće, zgrade i radnje u ulici koja vodi do Tišrin bolnice

{youtube}afUt8ERBRSo{/youtube}

16:40

Top kojim je granatirana Turska posjeduje samo sirijska vojska

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, odbio je mogućnost umiješanosti “treće strane” u incident kada je granatiran turski grad Akcakale, a kada je poginulo pet civila. On je rekao da je granatu ka Turskoj ispalila sirijska vojska, javio je novinar agencije Anadolija.

“Top kojim je granatirana Turska posjeduje samo sirijska vojska”, rekao je šef turske diplomatije.

Ministar Davutoglu je rekao da je Turskoj poznato ko je ispalio granatu koja je sa 12 kilometara udaljenossti doletjela u Tursku, te dodao kako će svaki potencijalni naapad u budućnosti biti sankcionisan.

„U pitanju je top tipa D-30 vrsta, te granata kalibra 122 milimetra. Granata je ispaljena iz topa D-30. Adresa je poznata. Ovaj top posjeduje samo sirijska vojska i postoji samo u njihovom inventaru”, izjavio je Davutoglu (AA)

15:44

Napetost koja vlada na tursko-sirijskoj granici utiče na stanovnike pograničnog grada Akakali koji žive u opreznosti i zabrinutosti uprkos raspoređivanju turske vojske duž granice.

“U protekla dva dana, sigurnosna situacija je dobra, ali smo u vrlo lošem psihološkom stanju, nismo mogli spavati, čak smo i grmljavinu pomiješali sa granatiranjem”, rekao je Mustafa Berk, turski državljani.

S druge strane, Hassan Akbara koji živi u gradu Akakali, izjavio je da mogao čuti zvuke granatiranja u daljini tokom noći, nadajući se da grad neće opet svjedočiti takvim incidentima.

U tom smislu, stanovnici grada smatraju da raspoređivanje vojske može spriječiti ponavljanje takvih incidenata, prenosi libanonska televizijska kuća LBCI.(IB)

{youtube}iTfd0It0ibQ{/youtube}

15:28

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da je su momenta izvještavanja ubijene 52 osobe, uključujući 10 boraca FSA i dvije žene; Homs 23 ubijene osobe od čega najveći dio u Huli; Lattakija 10; Damask i njegova predgrađa 9; Idlib 5; Aleppo 3; i po jedna osoba u Hami i Deir ezZuru

Veliki broj prijavljenih žrtava u Homsu je uslijed obnovljenog granatiranja grada od režimskh snaga

Kusur

{youtube} taYzEVyeNLw{/youtube}

Rastan

{youtube}5dYOxQMaJho{/youtube}

Stari Homs

{youtube}MP_g7tJ_2rg{/youtube}

15:15

Tokom dana u turskim selima uz granicu sa Sirijom neprestano se čuje pucnjava. Borbe sirijskih snaga i opoziconara vode se uz samu graničnu liniju. Opozicionari ranjenike dovoze u Tursku. Turska vojska u punoj pripravnosti.

14:26

Predgrađa Damaska: Zabadani: Režimske snage su upale u grad s oklopnim vozilima iz nekoliko područja. Ovaj upad je došao nakon više od 100 dana neprekidnog granatiranja. Stanovništvo strahuje od masakra a također masovno iseljavanje je prijavljeno,javljaju Lokalni koordinacioni odbori

14:20

Gotovo 80 posto gradova i sela duž turske granice su van kontrole Damaska, navela je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

14:07

Video snimak prikazuje zarobljenog pripadnika Predsjedničke Garde u predgrađima Damaska

{youtube} 6aD7ZZi2G1E{/youtube}

14:05

Video snimak navodno snimljen u subotu prikazuje zarobljenog iračkog vojnika kojeg ispituju opozicioni borci. Ovaj šija iz Iraka priznao je da je učestvovao u ubijanju civila u Derji.

On je izjavio da je pripadnik ‘Mehdi vojske’, vojnog krila Muktade el Sadra

{youtube} cezDUp1WYqU{/youtube}

14:00

Idlib:Snimak prikazuje oružje koje su zaplijenili opoziciono borci FSA brigada prilikom preuzimanja kontrolnog punkta Dahrar na planini Vastani

{youtube}YhT7HhFdWJM{/youtube}

13:58

Video snimak navodno snimljen u subotu prikazuje opozicionare u preuzetoj bazi zračnih snaga u Istočnoj Guti. Snimak također prikazuje zapovjednika opozicionih snaga kako objavljuje preuzimanje kontrole nad bazom dok se istovremeno prikazuje preuzeto oružje kao i zarobljeni pripadnici režimskih snaga

{youtube} VDmeX5cy70c{/youtube}

13:54

Aktivisti su postavili video snimak snimljen u subotu koji prikazuje stanovnike el Hule u Homsu kako uklanjaju tijela žrtava sirijskog režimskog granatiranja grada

{youtube}eqsBZNnrbbA{/youtube}

13:25

Idlib:FSA u Dahraru na planini el Vastani preuzela kontrolu nad kontrolnim punktom kao i tenkovima, oklopnim vozilima i oružjem

{youtube} eSloxM1OPa0{/youtube}

{youtube} gqJ_oyO0mz0{/youtube}

13:15

Borbe izmedju opozicionara i snaga sirijskog režima vode se u Aleppu, najvećem sirijskom gradu, već mjesecima. Nekoliko bolnica koliko ih radi na tom području muku muče u pružanju pomoći žrtvama sukoba medju kojima je veliki broj civila.

Video snimak iz bolnice:

http://av.voanews.com/VOA_Bosnian/134/702/pkg-syria-aleppo-hospital.mov-__750093.mp4

13:04

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo je na oslobađanje 48 zarobljenih Iranaca koje su ranije ovog ljeta zarobile FSA snage u Damasku.

U petak jedna od opozicionih jedinica izjavila je u video snimku objavljenom na internetu da će početi sa ubijanjem jednog po jednog zarobljenika ukoliko sirijski režim ne prestane sa nasiljem nad civilima i povuče svoje snage iz područja Istočne Gute i pokrajine Damask.

„Mi također imamo druge tajne, vojne zahtjeve. Ukoliko režim ih ne ispuni počet ćemo sa ubijanjem zarobljenika”, izjavio je AbulVafa, iz Revolucionarnog vojnog vijeća pokrajine Damask.

12:35

Pokrajina Idlib:Sirijska Opservatorija javlja o snažnim sukobima između režimskih snaga i opozicionoh boraca na sirijsko-turskoj granici u Jusr el Šukur području nakon što su opozicioni borci preuzeli grad Kirbet el Džuz. Opozicioni borci su također preuzeli kontrolnu nad vojnim punktom u okolini Jusr el Šukur područja. A sukobi su doveli do smrti trojice opozicionih boraca i osmorice ranjenih, a također i smrt 25 režimskih vojnika a na desetine je ranjeno. Aktivisti javljaju da je pao i kontrolni punkt u blizini grada Izmarina, sjeverno od  Idliba

11:50

Opozicioni borci zarobili brigadnog generala Kemala Ali Imrana

{youtube}8UZPZuGhKY4{/youtube}

11:45

Turska vojska je u subotu uzvratila vatru nakon što su granate iz Sirije pogodile graničnu pokrajinu Hataj, izjavili su lokalni dužnosnici.

„Granata je pala u subotu u 7 časova (04:00 GMT) na oko 50 m unutar turskog teritorija na otvorenom prostoru oko 700 metara od sela Guvecci i oko 300 m od policijske stanice”, stoji u saopštenju ureda guvernera Hataja.

U saopštenju se dodaje da nema žrtava.

Turska vojska odgovorila je ispaljivanjem četiri serije minobacačkih granata, navodi se dalje, dodajući da paljba sa sirijske strane došla od lojalista koji su pucali na opozicionare u blizini sirijsko-turske granice.

Najnovija razmjena paljbe došla je tri dana nakon što je uslijed sirijskog granatiranja poginulo pet turskih državljana u drugom pograničnom gradu, Akdžakale, što je izazvalo uzvratnu vatru i napete odnose između susjeda. (IB)

11:35

Ahmedov bijeg iz vojske koja ubija narod

Ahmed Weys iz Halepa, bivši vojnik, nada se povratku u rodni grad, novom početku, životu u slobodi…

Straža Sirijske vojske na Golanskoj visoravni. Bez imalo vojničkog straha da bi i vanjski neprijatelj mogao napasti. Uši su bile načuljene ka vijestima iz unutrašnjosti Sirije: žestokim borbama Assadovih jedinica i pobunjenika, okupljenih u Slobodnu sirijsku vojsku, koja je ustala protiv režima.

Vezista Ahmed Weys, 24-godišnji pripadnik Sirijske vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu, pratio je vijesti, pokušavajući da sazna bilo šta o rodnom Halepu.

Tada nije mogao znati da su pojedini kvartovi u naletu Assadovih ratnih aviona i pod paljbom artiljerije pretvoreni u potpune ruševine.

Čekao je odsustvo

Ahmed Weys je donio odluku. Ne želi ostati u vojsci koja ubija svoj narod.

Pobjeći će.

Po cijenu da ga uhvate i proglase dezerterom, što se najstrožije kažnjava.weys-ahmed-promo_0

Čekao je odsustvo. A onda, krenuo ka Turskoj.

Nije se smio javiti ni porodici, a pogotovo prijateljima iz vojske gdje je, ipak, postojala opasnost da ga neko izda.

I uspio je napustiti vojsku koju Amnesty International optužuje za napade na civile, dok su Ujedinjeni narodi osnovali komisiju za istragu ratnih zločina.

Ahmed Weys [Ustupljeno Al Jazeeri]

Ahmed Weys je proveo dva mjeseca u izbjegličkom kampu u Dijar Bekiru, zatim tri mjeseca u Antakiji/Hatay gde se sreo sa familijom koja mu se pridružila u izbjeglištvu.

Započeo je misiju pomaganja Sirijcima u okviru turske Fondacije za humanitarnu pomoć (IHH), koja ga je zaposlila u svom timu, što je dovoljno da može platiti i stan svojoj porodici.

Dobro govori engleski jezik, kojeg je naučio dok je radio u Abu Dabiju.

„U Siriji više nemam doma. U Halepu je sve moje porušeno”, kaže za Al Jazeeru Weys, gotovo na samoj granici Turske i Sirije, preko koje obostrano lete granate u najnovijoj eskalaciji.

On se nada da će se vratiti u Halep, početi iznova, osnovati porodicu, živjeti u boljoj sredini nego u kakvoj je odrastao…

Upravo za takve nade se, kaže, plaća skupa cijena.

„Ovim tempom, rat će trajati dugo”, kaže sagovornik Al Jazeere.

Naposlijetku, uvjeren je, narod će pobijediti i preuzeti vlast.

„A, država više neće biti produžena ruka Irana ili Rusije i založnik izraelske ratne prijetnje.”

On upire oči u Tursku.

„U Turskoj vidimo volju koju ispovijeda narod preko raznovrsnih partija i političkih ideja, na slobodnim izborima. I u interesu domovine i građana, a nikako u interesu manje skupine ljudi ili pojedinaca.”

Očekuje da s pravdom dođe bolje ekonomsko stanje i mir među zajednicama.

Sirijska omladina u izbjeglištvu se, priča, boji vratiti na svoju ruku kako ne bi bili mučeni. Uglavnom, pomažu sunarodnike iz Turske ili se pridružuju jedinicama Slobodne sirijske vojske.

„Assada niko ne podržava. U Siriji manjina vlada većinom”, kazuje Weys.

Naglašava da niko ne podržava ubijanje svog naroda, a posebno djece koja stradaju.

O Zapadu i NATO-u

No, siguran je da „neko još drži Assada na njegovoj poziciji, jer bi, u protivnom, odavno pobjegao.”

Assadova vojska, priča, ima staru rusku tehnologiju, ali ne i ljude i zna da dolaze da se za njega bore iz Irana i Libana.

Sa druge strane, u Slobodnoj sirijskoj vojsci je ljudi napretek, ali bez oružja.

„Mi ne želimo da se Zapad miješa, iako nam nedostaje oružja. Ako dozvolimo upliv Zapada ili NATO-a, bojim se da nećemo imati pravu nezavisnost”, zaključio je Ahmed Weys.(AJE)

10:04 

El Arabija je objavila snimak na kojem tvrde da su opozicione snage zarobile još tri pripadnika Iranske Revolucionarne Garde u blizini Aleppa

436x328_61956_221763

09:50

Napetost na sirijsko-turskoj granici nastavila se i u petak, turska vojska uzvratila je vatru nakon što su minobacačke granate iz Sirije prešle granicu i pale u ruralnom području.

Novinarka CNN Anita McNaught izvještava da je tursko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo tvrdnje koje su kružile u petak da je u dogovoru sa Damaskom napravilo ‘tampon zonu’ od 10km unutar unutar sirijske granice,i to bez režimskih snaga.

Pozivajući se na izraelsku internet stranicu koje često prenosi sumnjive “izvještaje”, Ministarstvo navodi: “To je izmišljotina Debka File.”

Značajna vijest, međutim je da su režimske snage usmjerile na i oko nekoliko gradova. Osim operacija u predgrađima Damaska i Aleppu, snage predsjednika Assada već mjesecima provode najteža granatiranja u Homsu.

Veliki dio Homsa, trećeg po veličini grada u Siriji, uništen je početkom ove godine kada je režim nastojao slomiti otpor.

Jedan od aktivista iz Homsa izjavio je u petak:”Oko zore režim je poludio i počeo granatirati histerično, prosječno u minuti je padalo po pet raketa”.

Aktivisti navode da su rakete i teška artiljerija tukli po četvrtima Starog Homsa, Haldije, Kusura i Džuret el Šejaha.(IB)

Jutrošnje granatiranje Haldije i Hule 

{youtube}j6UzTv9jT0Y{/youtube}

{youtube}jFOxAN0A72s{/youtube}

00:36

Oružje iz preuzete baze u Istočnoj Guti

{youtube}UrjjhuE1xbw{/youtube}

00:32

Muhassen:Dijelovi oborenog MiG-a i kao i padobran pilota koji su opozicioni borci pronašli na terenu

{youtube}4dQoRhz28bY{/youtube}

{youtube}tXh0JRUvCo8{/youtube}

06. oktobar

——————————————————————————————————

s_a34_36550514

Leave a Reply

*

captcha *