23:57

Kao rezultat novih pobjeda FSA u Istočnoj Guti, nekoliko područja grada su napale režimske snage a također i borbe se odvijaju na nekoliko lokacija. FSA je negirala da je helikopter oboren protivzračnim projektilima. 

Tadamun

{youtube}MUq7J3x2qQ0{/youtube}

Dim se vidi iznad Irbina dok izvjesni muškarci na kamionetu dovlače dijelove oborenog helikoptera. Moguće je da dim dolazi sa mjesta sukoba ali nije moguće tačno utvrditi

{youtube}XDZ-wOtZkEk{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori objavili su dvije uznemirujuće tvrdnje o eskalaciji sukoba. Kao prvo objavili su da je 6 osoba ubijeno a da su na desetine ranjene nakon granatiranja i minobacačke paljbe po Sakbi. I kao drugo oni navode da je više od hiljadu pripadnika Šebbiha se uputilo na selo selo sjeverozapadno od Damaska.

“Damask:Džebel el Verd:Više od 1000 Šebbiha u civilnoj odjeći i sa oružjem i noževima krenulo je ka Kudsaji i njenim predgrađima predvođeni brigadnim generalom zračnih obavještajnih snaga. Najveći dio stanovnika koji su pobjegli iz Kudsaje nalaze se u njenim predgrađima”, piše LCC.

 

LCC također navodi da je 110 osoba ubijeno danas, uključujući 10-oro djece i 4 žene, Damask i njegova predgrađa 28; Aleppo 25; Deir ezZur 12;Homs 11; Dera’a 11;Idlib 10; Lattakija 3 i Hama 2

U isto vrijeme aktivisti javljaju o eskalaciji sukoba na granici sa Turskom. Aktivisti javljaju da je turska vojska granatirala Kajseriju, grad koji se nalazi 13 km od Tel Ubejda.

21:16

Turska novinska agencija Today’s Zaman citirajući jedan drugi turski izvor navodi da je turska vlada naredila sirijskoj vojsci da se udalje najmanje 10 km od granice sa Turskom I da izbjegava korištenje artiljerije u tom području.

Turski portal vijesti ntvmsnbc.com tvrdi citirajući ‘pouzdane’ izvore da je sirijski režim naredio svim vrstama vojnih aviona, uključujući borbene avione i helikoptere, da ostanu najmanje 10 km od granice sa Turskom. Članak također navodi da su sirijskim avionima koji su se uprkos upozorenju približili u omjeru od 10 km od turske granice naređeno od strane sirijskih vlasti da se odmah vrate nazad.

Također ntvmsnbc navodi da je turska artiljerijska paljba ubila 1o vojnika sirijskih snaga kao i da je oštetila tri tenka i dva oklopna vozila. Ako je sve ovo istina, Turska je onda sirijskoj opoziciji napravila tampon zonu koja se toliko tražila od međunarodne zajednice a također i pristup cijeloj sirijskoj granici, uveliko komplikujući Assadove napore da zatvori sve dobavne pravce Slobodne sirijske vojske na sjeveru zemlje. (IB)

19:03

Sirijske granate pale u Hataj

IslamBosna.ba- Uz sve isprike Assadovog režima čini se da je bilo još prekograničnih incidenata.

Turski novinar Mahir Zejnalov kaže da su sirijske minobacačke granate pale u pokrajinu Hataj i da je Turska uzvratila na Assadove položaje u Siriji. On kaže da je ovu vijest prije sat vremena objavila turska državna novinska agencija.

Hataj pokrajina nalazi se zapadno od Aleppa, i poprilično udaljena od mjesta gdje se posljednji prekogranični indicent dogodio, el Rakka. Prema pisanju Today Zamana (o tome ćemo malo kasnije pisati) sirijska vlada se bori da zadrži svoje trupe 10 km južno od turske granice po nalogu Turske.

Sirijska vlada, nadamo se, nije toliko glupa da izazove Tursku i potencijalno prouzrokuje vanjsku intervenciju. Ali sirijska vojska djeluje već mjesecima decentralizovano. Nema pravila napada, nema ograničenja brutalnosti i nema nadzor, makar prema praćenju izvještaja sa terena. Sirijski vojnici rade ono što osjećaju posebno strogo kažnjavajući sve one koji se protive vladavini Assada. Turska vojska pokušava nametnuti stroga pravila ali sirijski vojnici ne koriste, izgleda,nikakva pravila. To je razlog zbog čega ima i toliko prekograničnih incidenata, bezobzirnih masakra civila kao i drugih primjera propalog vodstva sirijske vojske.

18:40

U međuvremenu pojavilo se još video snimaka oborenog helikoptera na istoku Damaska.Ovaj put video snimak je postavljen sa komentarom da je helikopter oboren od strane FSA boraca pomoću raketa zemlja-zrak

{youtube}CCr1jTtTr2k{/youtube}

Ako je helikopter oboren ovakvim oružjem to će, inshaAllah,značiti veliki preokret na frontu. Ako FSA ima veliki broj ovakvog oružja, stvari bi se mogle vrlo brzo promijeniti u Siriji. Međutim, još uvijek prerano reći da li je ovo samo jedinstven uzorak ili je tek početak.

18:10

Ono što je zanimljivo jeste da aktivisti iz Muhassana u Deir ezZuru kažu da su danas opozicioni borci u tom području oborili MiG

{youtube}RztQ81L0js8{/youtube}

18:00

Oboren helikopter u blizini Damaska

IslamBosna.ba-Veliki broj video snimaka objavljen je na YouTube kanalima koji pokazuje da su opozicioni borci oborili helikopter u Istočnoj Guti u blizini Damaska. Prva dva videa pokazuju kako je helikopter pogođen,

{youtube}hlfdn8_9SWc{/youtube}

{youtube}QdItymwxjjo{/youtube}

Naredni video snimci prikazuju kako helikopter gubi kontrolu i pada na tlo

{youtube}EZ-UDhhsibs{/youtube}

{youtube}irIu6GgJ7dU{/youtube}

{youtube}_MBcZo5azsY{/youtube}

I naravno posljednji video prikazuje ostatke oborenog helikoptera

{youtube}RxkLcxRLUnM{/youtube}

Ono što je još uvijek nejasno jeste da li je ovo obaranje helikoptera povezano sa preuzimanje zračne baze u istom području. 

14:52

Sirijski ratni avioni bombardovali su opozicione četvrti Homsa u petak, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava, dodajući da je ovo prvi put da su borbeni avioni upotrebljeni u gađanju centralnog dijela grada.

Dirktor Opservatorije Rami Abdel Rahman izjavio je za AFP da je najjače bombadovana četvrt Haldija.

Sirijsko revolucionarno opće vijeće izjavilo je da je serija velikih esplozija pogodila četvrt nakon bombardovanja ali nisu izjavili ništa o žrtvama bombardovanja.

„Izgleda da je režim ima male prozore u avionima jer baca sve što može na opozicionare u Homsu”,kaže Abdel Rahman.

Režimsko granatiranje u pokrajini Homs ubilo je četiri člana jedne porodice, uključujući ženu u ranim satima u petak, navodi Opservatorija.

14:42

Novinar BBC-ja James Reynolds je razgovarao sa ocem djeteta ubijenog od sirijske minobacačke granata koja je pala u turski grad Akdžakale.

Otac je kako navodi James izjavio: “Nadam se da će i el Assadova djeca umrijeti”.

A4bxjwJCAAAHu4y

14:28

FSA bataljon uputio je upozorenje režimskim snagama u Kudsajji, Damask, da ne napadaju ili će presjeći snadbjevanje vodom područjima koja su lojalna režimu

{youtube}7GG0vfzAiDs{/youtube}

14:12

Preuzeta baza zračnih snaga u Istočnoj Guti

 IslamBosna.ba-Sirijske opozicione snage kažu da su preuzele bazu zračne odbrane u predgrađu Damaska.

Video postavljen na internetu prikazuje desetine opozicionih boraca obučenih u vojne uniforme kako proslavljaju dok se crni dim uzdiže iz vojnih zgrada koje se nalaze iza njih. Oni kažu da je operacija izvedena u četvrtak, u području Istočne Gute i da ga je izveo opozicioni bataljon iz Dume, oba ova mjesta nalaze se na nekoliko kilometara od glavnog grada.

Drugi video snimak prikazuje opozicionare u skladištu baze gdje se vide dijelovi projektila zemlja-vazduh.

Malo je vjerovatno da opozicionari imaju sposobnosti korištenja ovih projektila ali mogu koristiti eksploziv koji se nalazi u njima kako bi napravili IED.

{youtube}miHEfZ3GPls{/youtube}

{youtube}OIBtbluff48{/youtube}

13:30

Na internetu se pojavio video snimak opozicione El Bera’a brigade iz predgrađa Damaska koji najavljuju da će početi sa ubijanjem 48-orice zarobljenih Iranaca, koje su ranije ovog ljeta zarobili. Oni najavljuju da će sa ubijanjem početi u roku od 48 časova ukoliko režim ne zaustavi nasilje protiv civilnog stanovništva

{youtube}CVfrENsJ9Ng{/youtube}

07:40

Sukob Sirije i Turske ima potencijala postati pravim ratom, što je svjetske medije potaknulo da se raspišu o aktualnoj situaciji i mogućim razvojima događaja, za koje se ne može garantirati da neće uključivati oružani sukob između ove dvije države, koje su nekoć bile u odličnim odnosima

Nakon što je turski parlament odobrio napad na Siriju, čime je de facto započeo rat između ove dvije države, reakcije na nemilu i vrlo napetu situaciju, koja prijeti još većom eskalacijom, stižu sa svih strana svijeta. Rat između Turske i Sirije glavna je vijest većine relevantnih svjetskih medija, od njemačkog Der Spiegela i Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preko londonskog Guardiana, izraelskog Haaretza, bečkog Der Standarda, pa sve do pariškog Le Mondea i varšavske Gazete Wyborcze.

Der Spiegel priču donosi pod naslovom ‘NATO ostavio Tursku samu da se bori’, ističući da je ‘eskalacija sukoba na tursko-sirijskoj granici uplašila međunarodnu zajednicu’. NATO, čija je Turska članica, također ne želi ući u rat sa Sirijom, a i Moskva želi smirenje situacije. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan se, piše Der Spiegel, ‘igra s vatrom’, s obzirom da je u odmazdi za sirijski napad na selo u istočnoj Turskoj navodno poginulo pet ljudi, dok je turski protuudar odnio 34 sirijska života, kako javlja Al Jazeera. ‘Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je osudio sirijski napad i izrazio solidarnost Njemačke Turskoj, ali je odmah i istaknuo da je potrebna hitna deeskalacija sukoba.’, piše Der Spiegel, naglašavajući da je na sličan način reagirala i njemačka kancelarka Angela Merkel. Izvjestitelj Der Spiegel iz Istanbula javlja da je većina Turaka protiv rata sa Sirijom, ali da sukob ponajviše odgovara premijeru Erdoganu, koji se nada da će nakon sve izvjesnijeg pada režima Bashara Al Assada igrati još veću ulogu na Bliskom istoku.

Westerwelle i njegov francuski kolega Laurent Fabius su telefonski zamolili turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua da njegova zemlja reagira suzdržano. Frankfurter Allgemeine Zeitung članak o tursko-sirijskom sukobu objavljunje pod naslovom ‘Dovoljna je jedna iskra’, a u njemu stoji da je Turska ‘višestruko pogođena unutarsirijskim sukobom: prihvatila je brojne prognanike, ali i pruža utočište pobunjenicima protiv Assadova režima. Također, građanski rat u Siriji raspiruje težnje Kurda – koji su rasuti u nekoliko država – da bi mogli dobiti svoj nezavisni teritorij’. FAZ zaključuje da bi zaoštravanje konflikta moglo dovesti do velikoj rata u cijeloj bliskoistočnoj regiji, ali i šire.

 

460x_1

Leave a Reply

*

captcha *