22:52

Pukovnik Rijad el Assad, zapovjednik FSA, optužio je u intervjuu za saudijski el Vatan Rusiju i Iran da krijumčare oružje sirijskom režimu i to preko morske luke. El Assad je ove dvije zemlje nazvao ‘neprijateljima sirijskog naroda’ dodajući da opozicionari se ne oslanjaju na bilo kakvu političku inicijativu koja je do sada bila ili će biti.

Komentare Rijada el Assada treba posmatrati u malo širem kontekstu. On i dalje nastoji biti relevantan i vođa FSA iako FSA nastavlja da napreduje sve dublje u režimsku teritoriju bez njegovog vođstva na terenu. Također iz njegove izjave nije jasno da li se radi o velikim količinama ruskog i iranskog oružja koje je dostavljeno Assadovom režimu. Ipak, rašireno je uvjerenje da Rusija i Iran pomažu Assadov režim finasnsijski a sve više dokaza se pojavljuje da iranski borci direktno pomažu Assadovom režimu u borbama, obuci i obavještajnim operacijama.

Ali iskreno ovi komentari kao i slični koji dolaze kako od sirijske opozicije tako i od međunarodne zajednice predstavljaju više šepurenje sa informacijama nego činjenično stanje. Čak i da Iran i Rusija materijalno pomažu Assada to bi imalo vrlo mali uticaj. Veći uticaj ima rusko i kinesko držanje strane Assadovom režimu u međunarodnim političkim vodama naročito u UN-u.

21:19

-Sirijske kopnene snage ponovo pokušavaju zauzeti Ma’arat el Numan nakon današnjih zračnih napada.

Borbe oko Ma’arat el Numana, koji se nalazi na glavnom autoputu koji povezuje Aleppo i Damask, uslijedile su nakon režimskih pojačanih nastojanja da ponovo preuzme područje nad kojim je izgubio kontrolu ranije ovog mjeseca.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da su četiri osobe, među kojima su tri djevojćice, ubijene u zračnim napadima na ovaj grad.

Međutim Lokalni koordinacioni odbori navode da je u današnjim zračnim i kopnenim napadima ubijeno 19 osoba.Protivrječni izvještaji ove dvije grupe nastali su zbog ograničenja kao i neovisnog izvještavanja kao i haosa koji vlada na terenu.

LCC i Opervatorija su javili o zračnim napadima na nekoliko predgrađa Damaska uključujući područja Irbina, Zamalke i Dume.

-Uznemirijući video snimci iz Ma’arat el Numana

{youtube}Ym9eGVbGMbE{/youtube}

{youtube} rHP_4iRy25c{/youtube}

Također danas FSA je preuzela odgovornost za ubistvo generala sirijskih zračnih snaga u Damasku, dok sirijski režim navodi da su ‘naoružani teroristi’ ubili oficira sirijske arapske vojske.

„U operacijama protiv zločinačkog režima predsjednika Bešara el Assada, bataljon Šehidi iz Rukn el Dina ubio je u ponedjeljak generala zračnih snaga Abdulaha Mahmuda el Halidija. On je bio zadužen za obuku u zračnih snaga”, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici FSA.

„Također smo ubili pukovnika obavještajne službe zračnih snaga Ahmeda AbdulHakka”, stoji u saopštenju uz prijetnju svima onima koji sarađuju sa režimom.

Državna televizija je, naravno, okrivila ‘terotističke grupe’ za ubistvo Halidija.

„Kao dio njihove kampanje usmjerene na ličnosti od nacionalnog značaja i naučnike, naoružane terorističeke grupe ubile su Halidija u četvrti Damaska Rukn el Din”, navela je državna televizija.

„On je bio jedan od najvećih sirijskih stručnjaka na polju avijacije”, naveli su oni dodajući da je ubijeni otac četvoro djece.

Ubijeni general bio je član komande sirijskih zračnih snaga, izjavio je sigurnosni izvor iz Damaska novinaru AFP-a pod uvjetom anonimnosti.

Ubijen je u ponedjeljak naveče kada je izlazio iz prijateljeve kuće, naveo je isti izvor.

Assadov režim po običaju se prema opozicionim borcima odnosi kao prema teroristima.

Od kraja jula borbeni avioni i helikopteri igraju ključnu ulogu u ratu protiv opozicionara.Danas su sirijski borbeni lovci po prvi put izveli zračne napade borbenim avionima u Damasku od kako je počeo ustanak u martu prošle godine.

„Borbeni lovci bacili su četiri bombe na istočnu četvrt Damaska Džuber”, kazao je direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava, Rami Abdel Rahman.

AFP-ov dopisnik iz Damaska navodi da se glasna i zastrašujuća buka od bombardovanja mogla čuti širom grada.

Džuber se nalazi u blizini Zamalke, grada pod kontrolom opozicionih snaga, gdje su se i odvijale borbe između režimskih i opozicionih snaga u utorak.

Do danas vojska je u zračnim napadima u Damasku koristila helikoptere.

U drugom zračnom napadu borbeni lovci su napali Dumu ubivši i ranivši veliki broj osoba, navela je Opservatorija.

„Borbeni lovci bombardovali su el Hadjariji, četvrt Dume, uzrokujući veliko razaranje u području kao i smrt i ranjavanje na desetine osoba”, navode iz Opservatorije bez preciziranja broja ranjenih i ubijenih.

Današnje razaranje el Hadjarije

{youtube}ObTOqFW8qDc{/youtube}

19:10

Aktivisti su postavili snimak na kome se vide zapovjednici opozicionih snaga i predstavnici brigada kako najavljuju formiranje nove vojne formacije koja ujedinjuje nekoliko brigada pod zajedničku komandu kako bi provodili vojne operacije u pokrajini Dera’a protiv režimskih snaga

{youtube} 64yfMN7TDm4{/youtube}

15:32

Prije sat vremena Lokalni koordinacioni odbori u Siriji objavili su da je u toku današnjeg dana ubijena 61 osoba.

Idlib 29 od čega najveći broj u granatiranju Ma’arat el Numana; Damask i njegova predgrađa 11; Aleppo 8; Homs6; Dera’a 6 i jedna osoba u Hami.

Granatiranje Ma’arat el Numana

{youtube} Ym9eGVbGMbE{/youtube}

15:25

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji tvrde da je 439 osoba ubijeno tokom bajramskog primirja.

30. oktobar

————————————————————————

23:57

Posljednji dan bajramskog primirja završio se sa 115 ubijenih osoba uključujući 7-oro djece i 3 žene. Damask i njegova predgrađa 53 ubijene osobe;Aleppo 27;Idlib 13; Homs 9;Hama 4 i Deir ezZur 3.

Režimske snage prekršile su 416 lokacija, uključujući bombardovanje zračnih snaga na 26 lokacija uglavnom nad Damaskom i njegovim predgrađima, zatim u Idlibu. Na 207 lokacija prijavljeno je pucanje, 215 lokacija granatirano je svim mogućim sredstvima; 72 lokacije su granatirane minobacačima, 73 lokacije su granatirane artiljerijom a 37 lokacija je raketirano.

22:55

Posljednja 24 časa su važna zbog nekoliko ključnih razloga.

Najmanje 16 opozicionih boraca je ubijeno u žestokim sukobima sa naoružanom pro-režimskom kurdskom PKK milicijom u Aleppu. Opozicioni borci su zarobili više od 200 Kurda dok izvještaji kažu da se više od 350 Kurda bori zajedno sa režimskim snagama u predgrađu Lattakije Džebel Turkman.

Nakon kolapsa i onako truhlog primirja opozicioni borci su pokrenuli veliku ofanzivu na režimske snage u Idlibu, Damasku, Deir ezZuru i Aleppu, te su preuzeli kontrolu nad pet vojnih kontrolnih punktova u Dumi, predgrađe Damaska. Također preuzeli su kontrolu nad gradovima Salkin, Harem i Darkuš u predgrađu Idliba iz jake napade na zgradu obavještajne službe zračnih snaga u Aleppu. Opozicioni borci su preuzeli veliki broj vojnih tenkova, teške artiljerije kao i znatne količine municije.

Turski državni mediji navode da se više od 70 režimskih vojnika predalo turskim vlastima nakon što su pobjegli sa svojih položaja u predgrađu Idliba nedaleko od granice sa Turskom.

U sukobima je ubijeno najmanje 35 režimskih vojnika i 29 opozicionih boraca.

Kao prvo izvještaji o borbama u Idlibu, predaja režimskih vojnika ju vrlo značajni jer su dokaz da su režimske snage sada odsječene od snadbjevanja kao i slanja pojačanja zbog preuzimanja Ma’arat el Numana od strane FSA. Moral režimskih vojnika očito je vrlo nizak dok moral opozicionih boraca nikad nije bio na većem nivou. Također još preuzetih baza u Idlibu, Aleppu i oko Damaska znači više oružja, municije i zaliha snagama FSA

Ali najznačajniji razvoj događaja može biti između FSA i kurdskih boraca. U petak jedinice FSA su ušle u dijelove Aleppa uz dozvolu PYD snaga. Situacija se naglo promijenila za 24 časa i do sada FSA je imala nekoliko manjih sukoba sa PKK. Sukob postaje sve komplikovaniji jer i sirijski opozicionari i turske vlasti sada otvoreno napadaju džepove PKK/PYD boraca dok ostale kurdske grupe, uglavnom manje vojne grupe, i dalje podržavaju sirijsku opoziciju i bore se protiv Assadovog režima

22:07

Ne možemo potvrditi ovaj video snimak kao ni navedeni datum ni lokaciju ali postalo je uobičajeno vidjeti napade improviziranim eksplozivanim sredstvima ili minama na režimske konvoje i da,efikasna su

{youtube}hLZ8mDJaCgU{/youtube}

20:45

Primirje? Sada je veoma teško pronaći bilo koje mjesto u Siriji gdje je primirje zaživljelo.U petak bilo je relativno mirno a samo su u pojedini ‘džepovi’ osjetili borbe i nasilje. Sada je teško pronači džep gdje ima primirija.

-Borbe su izvještene u Deir ezZuru, sirijski borbeni avioni bombardovali su grad. Nejasno je ko je prvi počeo.

-Ma’arat el Numan, ključan za snadbjevanje Aleppa, danas je bio pod žestokim zračnim napadim režimskih snaga. Ipak, FSA nepokolebljivo još uvijek drži kontrolu nad gradom, a režimski pokušaji da preuzmu područje svakim danom postaju sve očajniji.

-Borbe, granatiranje i bombaški napadi i dalje traju u Aleppu.

-Homs je pod intezivnim granatiranjem od petka ujutro.

-Snajperi su ubili u posljednjih nekoliko dana preveliki broj osoba na ulicama Dera’e nakon što su režimske snage provele racije i kampanje proizvoljnih hapšenja.

-Uprkos svemu ovome najviše nasilja je koncentrisano na Damask i njegova predgrađa. Nasilje u Damasku je na vrlo visokom nivou, aktivisti i stanovnici Damaska navode da auto bombe su sada svakodnevna pojava, iako se ne zna ko je odgovoran za njih. Ali bombardovanja su jedan vid odmazde u svakom slučaju. Opozicioni borci napreduju na istoku glavnog grada a veliki broj izvora navodi da su režimskih gubici vrlo visoki.

Naredni video snimak prikazuje preuzumanje baze zračnih odrambenih snaga istočno od Damaska, radi se o FSA brigadi Ebu Bera. Nije potpuno jasno o kojoj se tačno bazi radi jer postoji veliki broj sličnih ispostava oko glavnog grada

{youtube}0JEqmsQTguE{/youtube}

Prema Lokalnim koordinacionim odborima do sada su ubijene 104 osobe, samo u Damasku i predgrađima ubijena je 51 osoba, uključujući 10 iz el Hadžer el Esveda i 10 u eskploziji u Jaramani; Aleppo 24, većina u Meghajer četvti; Idlib 11; Homs 9; Dera’a 4; Deir ezZur 3 i dvije osobe u Hami.

16:02

Aktivisti javljaju da je najmanje osam ljudi ubijeno, uključujući i djecu,a da je veliki broj povrijeđen u napadu na autobus el Hadžer el Esvedu,

Video snimak u prilogu pokazuje žrtve napada za koji su aktivisti optužili režimske snage

{youtube}_GDlv9JgyM0{/youtube}

16:00

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je svoje nezadovoljstvo neuspjehom primirja u Siriji. Ban je izjavio:” Vrlo sam razočaran time što strane nisu poštovale poziv za obustavu borbi. Kriza se ne može riješiti sa više oružja i krvoprolića. Ponavljam svoj poziv Savjetu sigurnosti, regionalnih zemljama i regiji da podrže misiju zajedničnog predstavnika Lakhdara Brahimija kako bi krenula naprijedu u političkom smislu.

15:40

Današnje granatiranje Deir ezZura

{youtube}Bf3UnEAgGS0{/youtube}

{youtube}aRTu7j1ZC8U{/youtube}

15:38

Istabul:Konferencija opozicije

IslamBosna.ba-Oko 150 članova sirijske opozicije danas održava svoj prvi sastanak u Istabulu u okviru trodnevne konferencije koju organizuje Sirijski centar za političke i strateške studije na čelu sa Radvanom Ziadehom. Među grupama koje će prisustvovati konferenciji nalaze se Sirijsko nacionalno vijeće, Kurdsko nacionalno vijeće, Damaška deklaracija, Muslimansko bratstvo, Generalni odbor sirijske revolucije, Lokalni koordinacioni odbori i bivši sirijski premijer Rijad Hidžab. Također vođe FSA kao i vođe lokalnih civilnih administrativnih vijeća prisustvovat će sastanku.

Organizator navodi da će konferencija obezbjediti prostor da sirijska opozicija izgradi zajedničku viziju prijelazne vlade kao i upravljanja državom nakon pada Assadovog režima. Teme o kojima će se raspravljati tiču se ustavne, političke, pravne i administrativne reforme, izbornog zakona, izbora kao i mehanizavama za aktiviranje i organizovanje javnog, civilnog i političkog učešća, reforme sigurnosnih službi kao i izgradnje moderne nacionalne vojske.

13:06

U eksploziji auto-bombe ubijeno je najmanje 10 osoba pretežno kršćanskom i Druze području Jaramana u blizini Damaska u ponedjeljak, prenijela je sirijska državna televizija.

„Teroristička auto-bomba u blizini pekare u Revda ulici ubila je najmanje 10 osoba, uključujući žene i djecu”, navode oni.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava kaže da je bomba detornirana u glavnoj ulici predgrađa Jaramana lojalnom režimu, gdje se nalaze naoružani pro-režimski narodni odbori za odbranu ili milicije.

Prema Opservatoriji ubijeno je najmanje 12 osoba a ranjeno 15, a pojedini se nalaze u kritičnom stanju. (IB)

11:52

Granatiranje i četvrtog dana Kurban-bajrama

IslamBosna.ba-Sirijski borbeni avioni rano jutros napali su Damask a glasne eksplozije odjeknule su gradom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Glasne eksplozije iz različitih četvrti mogle su se čuti preko dva dva sata i kako navodi dopisnik AFP iz Damaska predstavljaju najekstezivnije koje su se mogle čuti u gradu od početka sukoba.

Sirijsko revolucionarno vijeće kaže da su zraćni napadi ciljali sjeveroistok grada i Harastu, uporište opozicionih snaga.

Iz Haraste je također javljeno o sukobima dok su tri civila ubijena u granatiranju i pucnjavi u obližnjem gradu Dumu, drugom opozicionom uporištu, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Tokom noći režimske snage napale su opoziciona uporišta u el Hadžer el Esvedu dok su se eksplozije čule iz Kadama, gdje su se odvijali sukobi, navodi Opservatorija.

U Aleppu sporadična pucnjava čula se tokom noći dok su Hajjanu ubijene tri osobe, a vojska je bombardovala Kafar Hamru i Andan, navode iz Opservatorije.

Borbeni avioni također su granatirali sjeverozapadnu pokrajinu Idlib u blizini Maatat el Numana, kojeg su opozicione snage preuzele 9. oktobra presjecajući snadbjevanje režimskih snaga.

Opservatorija također izjveštava da je 14 vojnika ranjeno u sukobima sa opozicionim snagama oko baze Vadi Daif, u blizini Ma’arat el Numana.

granatiranje Istočne Gute, Damask

{youtube}EB8DevN98FI{/youtube}

Posljedice granatiranja Ma’arat el Numana

{youtube}r2dq1ePCYw4{/youtube}

09:10

Turski mediji javljaju da su dvije minobacačke granate sa sirijske strane pale su na periferiji sela Besaslan, u području Rejhanli kod Hataya u Turskoj.

Minibacačke granate su ispaljene sa prostora sirijske oblasti Harem.

Minobacačke granate su pale na nenaseljeno područje u blizini jedne farme i pokidale su električne kablove.

U incidentu nema žrtava ni povrijeđenih osoba.

29.oktobar

——————————————————————————————————

23:56

Najmanje 128 osoba ubijeno je danas od strane režimskih snaga, većinom u Damasku i Idlibu. a među njima je 15 žena i 14 djece. Umjesto slatkiša Sirijci su za ovaj Bajram ‘dobijali’ bombe još jedan Assadov pokušaj da kroz ubijanje i razaranje ostane na vlasti.

U bombardovanju el Bere ubijeno je 19 osoba, kasetne bombe su bačene u Ma’arat el Numanu.

FSA je nastavila da oslobađa područja oko Salkina i Harema dok se prema izvještajima 70 režimskih vojnika spredalo turskim graničarima.

Dio glavnog grada i dalje je pod teškom paljbom uključujući i zračne napade, a FSA je odgovorila napadanjem kontrolnih punktova i auto-bomba je eskplodirala u Berzehu.

Stanovnici Deir ezZura pronašli su još spaljenih tijela a prema izvještajima aktivistkinja iz Lattakije je navodno ubijena uslijed mučenja.

Režimske snage danas u 392 puta prekšile primirje uključujući i zračno granatiranje na 14 lokacija, većinom Damaska i njegovih predgrađa, 188 kršenja primirja pucnjavom i 218 granatiranjem i pojedini još uvijek mogu da govore o ‘primirju’.

Demonstracije sirijskih hadžija u Mekki koji su pozivali na rušenje režima Bešara el Assada i koje su mirno završene

{youtube}_60eTndnAYE{/youtube}

22:08

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da je u toku trećeg dana ‘primirja’ u Siriji ubijeno 100 osoba, do momenta njihovog izvještavanja, uključujući 8-oro djece i 4 žene. Damask i njegova predgrađa 40 ubijenih osoba; Idlib 27 o čega je većina u masakru u Beri; Aleppo 13;Homs 10; Deir ezZur 5;Dera’a 2 i Homs dvije ubijene osobe

19:47

Sirijski medijski centar javlja da su opozicione snage preuzele zgradu zračne obavještajne službe u Aleppu

19:25

Idlib:Bara:Lokalni koordinacioni odbori u Siriji javljaju daje u ovom gradu uslijed zračnog granatiranja ubijeno 14 osoba dok je 50 ranjeno a više od 12 kuća je porušeno

18:25

Sirijska Opservatorija za ljudska prava prenosi da su opozicioni borci preuzeli kontrolu nad tri kontrolna punkta u Dumi, predgrađu damaska i da su opozicione snage ubije četvoricu vojnika na drugom kontrolnom punktu.

Ovi izvještaju podudaraju se sa izvještajima državnih medija da su opozicioni broci napali kontrolne punktove u Zamalki

18:20

Više od 120 sirijskih Kurda oslobođeno u Aleppu

IslamBosna.ba– Sirijska Opservatorija za ljudska prava izvještava da su arapski opozicioni borci u Aleppu oslobodili sirijske kurdske civile koje su proizvoljno zatvorili prije dva dana u blizini grada Hajjan, kada je zarobljeno više od 120 stanovnika. Otmica se dogodila nakon sukoba između boraca arapskih opozicionih grupa i pripadnika kurdske narodne odbrambene jedinice, koja je pod kontrolom Stranke demokratske unije (PYD). Tokom ovog sukoba ubijeno je 30 osoba.

16:35

Opoziciona grupa Džebhatul Nusra (el Nusra front) izjavila je da nije odgovorna za bombašku akciju u Damasku u petak. Naime u petak auto-bomba je eksplodirala u području koje naseljavaju policijski oficiri i njihove porodice, ubivši najmanje 8 osoba i ranivši više od 30 osoba.

Video snimak koji je grupa postavila na internet u nedjelju video snimak gdje stoji da ‘peru ruke’ od napada. Grupa je izjavila da će odgovoriti sa jakim i destruktivnim napadom na podlu i opscenu režimsku eksploziju.

16:25

Po drugi put iračke vlasti prizemljile su i pretražile iranski teretni avion koji je krenuo za Siriju.

Direktor iračke civilne avijacije, Nassir Bandar, izjavio je danas da su pretražili avion jer su zvaničnici bili zabrinuti zbog mogućeg prevoza oružja. „Naši stručnjaci su u avionu pronašli medicinske zalihe i prehrambene artikle, tako da je avionu odobren nastavak leta”.

Bandar je izjavio da će iračke vlasti nastaviti pretraživati avione za koje predpostave da prevozi oružje u Siriju.

16:21

Opoziciona grupa Liwaa Aasifat el Šamal objavila je video snimak otetog libanonskog novinara Fidaa Itanija.

Itani je izjavio da je dobrog zdravlja, i u kućnom pritvoru brigade stacionirane u Azazu u sjeverozapadnoj Siriji.

Iz brigade navode da će Itani biti pušten za nekoliko dana nakon davanja izjave

{youtube}OcJnlcGtNnw{/youtube}

15:59

Porodica Džunejeta Unala, turskog novinara koji se nalazi u zarobljeništvu u Siriji, dobila je njegovu fotografiju nakon 69 dana kao ‘dar’ za Kurban-bajram, prenose tursken_33394_4 novine Hurriyet.

Unalova žena kaže da je presretna što može vidjeti svog supruga iako ona kaže da je smršavio.

Ovaj turski novinar nalazi se u pritvoru sirijske vlade već više od tri mjeseca pod optužbom da je terorista, krajem avgusta pro-režimska televizja NTV prikazala je video snimak Džunejeta na kojem su bile vidljive modrice na licu.(IB)

15:52

Aktivisti tvrde da režimski avioni, uprkos ‘primirju’ nastavljaju napade na istočna predgrađa Damaska, uključujući Zamalku, Irbin, Harastu.

Medijski ured iz Haraste kaže da nema struje, vode kao i da su odjsečeni od svih vrsta komunikacija a da su na desetine ranjenika premješteni iz Nacionalne bolnice u Harasti kako se bombardovanje približavalo bolnici

Jutrošnje bombardovanje Irbina

{youtube}wmkB3UP0CRw{/youtube}

28. oktobar

——————————————————————————————————-

23:07

Najmanje 65 osoba ubijeno je drugog dana Kurban-bajrama većinom u Damasku i njegovim predgrađima i Dera’i. Zračni napadi i granatiranje su nastavljeni u istočnim predgrađima glavnog grada i Dume gdje je najmanje 25 osoba ubijeno. Režimske snage granatirale su iz zraka i Deir ezZur gdje je eksplodirala i auto bomba. Također veliki dio drugih mjesta bio je pod granatiranjem dok je FSA objavila da kontroliše grad Harem u pokrajini Idlib.

U međuvremenu libanonski novinar Fidaa Itani, koji radi za LBC, je zarobljen od strane opozicionih snaga u Azzazu.

22:52

Sirijske opozicione snage sukobile su se sa kurdskom milicijom u sjevernom gradu Aleppu, tom prilikom ubijeno je 30 osoba a oko 200 je zarobljeno, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Sukobi između naoružanih opozicionara i članova kurdske Stranke demokratke unije (PYD) sirijskog ogranka Kurdistanske radničke stranke (PKK) ) izbile su u petak u kvartu Alepa Ašrafijehu, koji je uglavnom nastanjen Kurdima.

“Oko 30 osoba, arapa i kurda, ubijeno je u sukobima uključujući 22 borca sa obje strane”, navodi Opservatorija, dodajući da se Ašrafija sada nalazi pod kontrolom PYD milicije.

Opservatorija također navodi da je veliki broj zarobljenika i to da su ih zarobile opozicione snage.

“Više od 200 osoba je kidnapovano”, izjavio je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman za AFP.

“Oko 20 sirijskih opozicionih boraca je zarobljeno, a ostali zarobljeni su pretežno kurdski borci”, izjavio Rahman.

Ovo područje je bilo relativno pošteđeno borbi ali u četvrtak, navode stanovnici, oko 200 opozicionih boraca ušlo u četvrt objavljujući da su došli da proslave nastupajući Kurban-bajram.(IB)

22:35

Aktivisti tvrde da su zgrade u Irbinu, Damask, srušene uslijed bombardovanja režimskih zračnih snaga

{youtube}UqpewwYD0v8{/youtube}

22:30

Opozicione snage po prvi put ulaze u četvrt Blleramun u Aleppu

{youtube}3meQFJQQDNE{/youtube}

14:55

Auto-bomba eksplodirala je isped crkve a u blizini restorana u istočnom sirijskom gradu Deir ezZuru ubivši najmanje pet osoba, kažu iz Sirijske Opservatorije za ljudska prava dok režim za eksploziju okrivljuje ‘teroriste’.

Opservatorija navodi da je auto-bomba eksplodirala u blizini restorana Laylaty u Deir ezZuru dok državna televizija navodi da je eksplozija prouzrokovala štetu na fasadi crkve. Međutim oni ne pominju bilo kakve žrtve:

“Naoružane terorističke grupe su opet prekšile primirje postavljanjem auto-bombe ispred sirijske crkve u Deir ezZuru. Eksplozija je prouzrokovala značajnu materijalnu štetu na fasadi crkve”, navode iz državne televizije.

13:30

Predgrađa Damaska:Zamalka:Porodica od 5 članova ubijena je po kratkom postupku na kontrolnom punktu koji se nalazi na Zamalka mostu, javljaju Lokalni koordinacioni odbori. Oni dodaju da su režimske snage pucale na porodicu koja se vraćala svojoj kući nakon što su prije nekoliko dana zbog granatiranja pobjegli iz područja

13:26

Aktivisti iz Sirije objavili su ‘procurjeli’ video snimak iz režimskih snaga na kome se vide Assadove snage kako izbacuju bombe iz helikoptera. Očito je da bacaju bombe bez prethodno uspostavljenog cilja što i dovodi do nasumičnog ubijanja i razaranja

{youtube}TbEVhDnhR24{/youtube}

13:20

Sukobi sirijske vojske i opozicionara nastavljeni i pored četvorodnevnog primirja, proglašenog povodom Kurban-bajrama. Borbe nastavljene u provinciji Dera, u Damasku, Dumi i regionu Aleppa.

Najmanje 146 ljudi poginulo je u Siriji u proteklih 24 sata, čime je to postao jedan od najkrvavijih dana od marta 2011. kada su počeli sukobi vladinih trupa i opozicionara, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

00:30

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji izvještavaju da je prvog dana ‘primirja’ ubijeno 97 osoba od čega 7 žena i 6-oro djece:Damask i njegova predgrađa 39 ubijenih osoba, uključujući i 10 u el Zuhuru; Aleppo 22, uključujući 4 pripadnika FSA; Dera’a 9; Deir ezZur 7; Homs 6;Hama 3;Idlib 11

LCC navodi da je sirijska režimska vojska prvog dana primirja isto prekšrila 287 puta kada su režimske snage otvorile vatru na 174 različite lokacije, većinom u Damasku i njegovom predgrađima gdje su zabilježena 52 kršenja, u Idlibu 39 i 36 u Aleppu.

LCC navodi da su na 49 lokacija režimske snage koristile minobacače, 30 lokacija je granatirano teškom artiljerijom, dok je 15 lokacija bilo pod raketnim granatiranjem a dvije lokacije su bile pod granatiranjem ruskih Shilki (antiavionski samohodni nosači)

00:25

Bajram u Aleppu

IslamBosna.ba- “Nema naznaka Bajrama u mom kraju. Pojedini su pokušali da juče idu u kupovinu ali to nije ni nalik na prijašnje dane prije bajrama”,kaže Aula Sulejman iz Tišrin četvrti Aleppa, koja se nalazi pod kontrolom sirijske vojske.

“Nismo pravili specijalni kolač kako što to radimo svakog bajrama i nismo kupili slatkiše koje inače kupujemo svakog bajrama kako bismo poslužili svoje goste. Nalazimo se u velikoj krizi i nema mjesta takvim stvarima, jedva da možemo biti i sretni iako je Bajram.

Na Bajram namazu bilo je tek nekoliko muškaraca a džamije koje se nalaze u blizini mjesta koja se granatiraju danas nisu uopće ni otvorene.

Zaklali smo kurban i još nekoliko ljudi je to uradilo iako ljudi nemaju novca. Namjeravali smo da meso odnesemo izbjeglicama u školama i baštama i također u oslobođena područja jer su tamo mesnice zatvorene. Ovih dana nije jednostavno nabaviti ovcu u Aleppu, cijena se kreće od 300 do 500 dolara.

Glavna tržnica, el Medina je u starom Aleppu u blizini dvorca. Tamo su stanovnici obično išli u kupovinu jer su cijene bile pristupačne. Sada tamo niko ne može otići,pola tržnice drži FSA a pola sirijska vojska i snajperi su na krovovima zgrada.

Juče je jaka kiša padala u Aleppu i kako je grad već dugo vremena zanemaren od komunalnih službi voda je preplavila ulice. Radnje i ulični prodavci su sve izgubili nakon što je voda poplavila robu.

Juče su borci FSA ušli u nove četvrti Aleppa-Ašrafiju, el Rahman džamiju i el Sabil. FSA je opkolila zgradu Kaznene sigurnosti ali danas je sirijska vojska dovukla tenkove u Ašrafiju. Tenkovi nisu ispaljivali granate.

Ukoliko tenkovi počnu pucati bit će prava katastrofa jer Ašrafija je gusto naseljena.

U četvrti gdje živim nalaze se vojne kasarne. FSA kontroliše dio njih i pokušava preuzeti kontrolu nad drugima ali za sada ne mogu.U kasarnama se nalaze protuzračne rakete. Ukoliko FSA oslobodi ove kasarne onda će moći osloboditi i našu četvrt.

Nakon jučerašnjeg napada FSA očekivali smo odmazdu sirijske vojske, naročito aviona ali,hvala Allahu, to se nije dogodilo. Pojedini ljudi govore da je Džebhatul Nusra dobila protuavionske rakete iz inostranstva što spriječava sirijsku vojsku da granatira grad avionima. Moram reći da avioni nisu već tri dana granatirali Aleppo.

Artiljerija se nalazi u četvrti el Zehra. U blizini Ašrafije se čuje pucnjava još od jutros”.

23:50

Državna sirijska televizija javila je da je pet osoba ubijeno a 32 ranjene u eksploziji auto-bombe u južnom Damasku, dok Sirijska Opservatorija navodi da se među ranjenim nalaze i djeca.

“Pet osoba je ubijeno a 32 je ranjeno u terorističkom bombaškom napadu u Daf Šavk četvrti Damaska, što je čisto kršenje primirja najavljenog od strane vojske”, navela je sirijska televizija.

Sigurnosni izvori su izjavili za AFP da su ciljevi bombaškog napada bile zgrade oficira i njihovih porodica i da su se djeca igrala u području kada se napad dogodio.

Opservatorija je potvrdila ubistvo pet osoba i da je više od 30 ranjeno, dodajući da se i djeca nalaze među žrtvama.

“Eksplozija auto-bombe ispred Omer bin Hattab džamije u području poznatom kao Šurta u Daf Šavk četvrti ubila je pet a ranila preko 30 osoba uključujući i djecu”, navodi Opservatorija.

Opservatorija dalje ističe da su ambulantna vozila viđena na mjestu eksplozije koja je uništila nekoliko okolnih kuća.

{youtube}61UMOYPZCCM{/youtube}

{youtube}DDBja4kJV9E{/youtube}

{youtube}SY1BVyyy0Tc{/youtube}

23:40

Papa Benedikt XVI je bio zakazao posjetu Siriji sljedeće sedmice ali Vatikan je otkazao posjetu zbog porasta nasilja. Otkazivanje posjete došlo je u vrijeme kada veliki dio demonstranata frustriran nedostatkom podrške od katoličke Crkve. Demonstranti u Kafranbelu često bez poštovanja, uvijek cinično duhoviti i kritični svakog petka se obrate svjetskoj javnosti sa svojim banerima.

U svojim ovosedmičnim banerima obraćali su se Papi.

Na njihovim banerima pisalo je:”Papa! Vaša otuđenost dozvolila je Assadu da ubija svećenike poput Fadi Hadada kako bi potpalilo civilni rat”.

Raed Fares, aktivista iz Kafranbela koji je pomogao u izradi današnjeg banera, kaže da su demonstranti ljudi na Papinu očiglednu nevoljnost da kritikuje Assadovu vladu zbog neprekidnog nasilja.

“Papa je ostao miran iako može vidjeti da nas Assad ubija”,kazao je on.

On kaže da je Fadi Haddad, koji je pomenut u baneru, kršćanski svećenik iz Homsa koji je ubijen u četvrtak.

Fares negira da su baneri sektaški. “Ne možete zamisliti odnos kakav je odnos ovdje između kršćana i muslimana,borimo se na istoj strani, napadali smo i muslimanske svetinje i još uvijek to radimo. Naša revolucija nije vjerska”.

Fares je izrazio svoje žaljenje što je Vatikan otkazao posjetu.

 

23:21

Eksplozije u Homsu. Dodatan udarac ionako kilavom primirju.

{youtube}NIHTa8mnQxQ{/youtube}

23:18

Prvo kršenje primirja javljeno je jutros, naime aktivisti iz Haraste, četvrt Damaska, su javili da su tri osobe ubijene iz tenkovske i snajperske paljbe.

Reuters je također javio da su borbe vođene i oko vojne baze koju su opozicionari nastojali preuzeti, prema Sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava.

Reuters dodaje: “Opozicionari u sjevernom gradu u blizini turske granice su izvijestili da je jedan njihov borac ubijen od snajpera, dok je Reutersov dopisnik iz grada javio kako je čuto četiri serije tenkovske paljbe.”

Aktivistinja iz Damaska tvrdi da je vidjela kako sirijski borbeni avion ispaljuje dvije rakete u istočni dio grada, satima nakon što je proglašeno primirje.

Susan Ahmed, glasnogovornica Revolucionarnog vijeća Damaska, navela je jutros:” Čak i sada čujem borbene lovce MiG iznad područja. Vidjela sam Mig-ove kako granatiraju područje i vidjela sam oblake dime. Ne mogu procijeniti o kojem se području radi.

Nismo očekivali da ćemo to danas vidjeti. Preletio je iznad našeg područja. Vidjela sam rakete kako padaju iz aviona.

Vidjela sam dvije stvari kako izlaze iz aviona, a onda ih je kasnije postalo više. Možda su se rasparčali poput kasetne bombe. Ne znam o čemu se radi, nisam stručnjak.

Nisam očekivala da to danas vidim, naročito nakon proglašenja primirja.”

Ona tvrdi da se napad dogodio oko 9 sati po lokalnom vremenu nakon što je proglašeno primirje. Ahmedova je prvo pretpostavila da se radi o Istočnoj Guti, a kasnije je izjavila da je u pitanju sjeverno-istočno predgrađe Kabun.

Ona je također izvijestila o onome što je čula da se dogodilo u Harasti, sjevero-istočnom Damasku.

“Rano ujutro ljudi su se okupili na namazu. Assadove snage gađale su el Hassan džamiju, u Harasti, i izvješteno je da je veliki broj osoba ranjena. Znamo da su tri osobe ubijene.

Ovi ljudi nisu učinili ništa samo su klanjali u džamiji. Niko od njih nije nosio oružje, niko nije uzvikivao anti-režimske slogane, samo su klanjali. Kurban-bajram je i ljudi su se nadali da će uživati u primiriju.”

*-O borbama je izvješteno rano jutros i u blizini Ma’arat el Numana, strateški važnog grada na autoputu Damask-Aleppo. Rami AbdulRahman, direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava, izjavio je za AFP:

“Nasilni sukobi počeli su oko 07:30 oko Vadi Deif baze. Vojska je odgovorila bombardovanjem susjednog sela Deir Šarki.” Rahman je naveo da su među opozicionim borcima bili pripadnici islamističkog fronta El Nusra koji je ranije najavio da neće poštovati primirje dogovoreno povodom velikom Kurban-bajrama.

22:32

Veći dio današnjeg dana nismo prenosili dešavanja u Siriji, stoga ćemo sada pokušati prenijeti šta se to sve dogodilo danas:

*-Pukovnik Abdul Džabbar Ukaidi, zapovjednik opozicionih snaga u Aleppu pojavio je jutros na bajramskim demonstracijama u gradu. Njegova pojava u video snimku kojeg su postavili aktivisti došla je nakon izvještaja o značajnim dobicima FSA u Aleppu uoči primirja.

{youtube}2DqbLQBxQtw{/youtube}

Naime opozicioni borci su objavili da zajedno sa kurdskim brigadama kontrolišu najmanje 60 odsto Aleppa, kao i da su preuzeli dvije kršćanske četvrti.

Naime u toku jučerašnjeg dana opozicioni borac iz Aleppa,Ebu Jusuf, je izjavio: “Brigade FSA su napredovale u el Ašrafija četvrt. Također napredovale su u četvrti el Midan i Sulejman Halabi. Policijska akademija u četvrti Kan el Assal se nalazi pod opsadom FSA boraca već 10 dana. Sirijska vojska šalje pojačanja svaki dan kako bi umanjili opsadu. Danas je konvoj režimskih snaga krenuo ka školi ali se suočio sa borcima FSA i morali su se povući”.

Obavještajne i sigurnosne baze, uključujući generalštab zračne obavještajne službe su pod napadima opozicionih boraca jer u njima se nalaze na hiljade zatvorenika.

“FSA je morala da preuzme el Ašrafija četvrt kako bi došla do kaznenog ogranka , i uspijeli su”, kazao je ebu Jusuf. “FSA se sada nalazi u blizini ovog ogranka ali nije lahko”.

“Postoji još uvijek izvjestan broj vojnika sirijske vojske u kazenom ogranku u el Ašrafiji,političkoj sigurnosti u el Azziziji i u obavještajnom ogranku zračnih snaga u Novom Aleppu. Ukoliko FSA uspije da oslobodi sve ove ogranke onda možemo reći da je Aleppo potpuno oslobođen”.

Opozicione snage tvrde da su kurdske grupe, predvođene PKK, pomogle da uđu u Ašrafiju nakon postignutnog sporazuma o nenapadanju.

FSA je prethodno optuživala članove PKK da podržavaju Assadov režim.

“Sa PKK je dogovoreno da se ne miješaju kao ni da neće podržavati nijednu stranu u sukobu”, kazao je ebu Jusuf. “Nismo napadali nijednog člana PKK u toku današnjeg napada (četvrtak op.IB), zapravo oni su se povukli kako bi nam otvorili put. Sukobi su bili samo sa sirijskom vojskom. Od početka revolucije režim je pokušao da zadrži PKK na svojoj strani, ali sada mislim da ga gube.”

*-Saudijska Arabija protjerala je tri osobe koje su radile u sirijskom konzulatu u Džidi.

“Koraci su poduzeti na osnovu javnog interesa jer njihovo ponašanje je nespojivo s konzularnim dužnostima koje obavljaju”, stoji u izjavi Ministarstva vanjskih poslova bez davanja podrobnijih detalja.

Saudijska Arabija zatvorila je ambasadu u Damasku u martu ove godine, mjesec dana nakon protjerivanja sirijskog ambasadora u Rijadu.

*-Turska je negirala da nezakonito zatvara svoje granice kako bi spriječila ulazak sirijskih izbjeglica na svoju teritoriju.

UNHCR je zabrinut da hiljade Sirijaca se nalazi blokirano na granici od kraja avgusta. Erika Feller, pomoćnica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice namjerava posjetiti Ankaru kako bi postavila pitanje o restrikcijama na granicama.

Ali glasnogovornica turske ambasade u Londonu negirala je da se Sirijcima uskraćuje njihovo pravo na azil. “Politika otvorene granice još uvijek važi, ne postoje ograničenja”, kaže ona.

Gerry Simpson, viši istraživač za pitanja izbjeglica pri Human Right Watch-u,izjavio je da Tursko poricanje ignoriše dokaze.

On kaže da HRW ima dokaz da se sada više od 10.000 Sirijaca nalazi ‘zaglavljeno’ u Siriji jer je Turska zatvorila ključne dijelove svoje granice.

 

2012-10-17T160841Z_2_CBRE89G0X1J00_RTROPTP_2_SYRIA-CRISIS

Leave a Reply

*

captcha *