IslamBosna.ba– Organizacija Islamska država koja djeluje u Iraku i Siriji je, zaposjedanjem sjevernog Iraka uspjela zauzeti i naftna postrojenja u tom dijelu zemlje što joj je donijelo prihode od prodaje sirove nafte, koji se mjere u milijardama dolara.

Stručnjaci ističu da IDIŠ prodaje sirovu naftu po 25 dolara po barelu, što je dnevni prinos od oko milion dolara. Ta nafta se eksploatiše u Iraku, a zatim krijumčari prema Turskoj i Iranu.

U izvještaju se navodi da posrednici iz oblasti Kurdistana zarađuju ogroman profit na prodaju te nafte u inostranstvu koja se kasnije prerađuje u dizel i benzin visokog kvaliteta. Također se navodi da je centar trgovine naftom vrijedne milone dolara grad Tuz Hurmato, koji se nalazi u graničnom području oblasti Kurdistana. U tom mjestu trgovci otkupljuju naftne konvoje koji dolaze iz “Islamske države”.

U ovom kontekstu prenosi i britanski Telegraph izjave ekonomskih analitičara koji ističu da je IDIŠ zauzimanjem područja na sjeveru zemlje uspio ovladati područjem od oko 150 milja iz kojeg eksploatiše neka od najznačajnijih naftnih postrojenja. Zauzimanjem Mosula prošlog mjeseca, ova organizacija je ovladala najvećim gasovodom u zemlji Kirkuk-Džihan, kao i jednom od najznačajnijh naftnih postrojenja u mjestu Bidži.

IslamBosna.ba