Toaletni papir i higijenski ulošci su, u odnosu na druge gradove, najjeftiniji u Mostaru.

Cijene koje građani Mostara i Širokog Brijega za većinu živežnih namirnica i brojnih drugih usluga plaćaju su uvelike veće u odnosu na druge gradove u Federaciji, pokazuju mjesečna izvješća prosječnih cijena velikog broja artikala i usluga koje objavljuje Federalno ministarstvo trgovine.

Primjerice, riža je najskuplja u Mostaru i njezina cijena iznosi 5,10 maraka, dok se u Livnu prodaje po upola manjoj cijeni te iznosi dvije marke. U Mostaru, u odnosu na deset gradova Federacije BiH, najskuplja je i svježa piletina po cijeni od gotovo šest maraka, kao i pastrmka koja košta 10 maraka po kilogramu.

Mlijeko je najskuplje u Mostaru i Širokom Brijegu i iznosi 1,55 maraka po litri, ali je Široki pretekao Mostar kada su u pitanju cijene sira koji se prodaje za 13,73 KM po kilogramu. Kokošja jaja su najskuplja u ova dva hercegovačka grada i iznose 0,30 KM po komadu.

Kuhinjska sol, grah i jabuke također su najskuplji u Mostaru, koji prednjači i po cijeni čokolade. Tako cijena po kilogramu iznosi gotovo 22 KM, dok prosječna cijena u Federaciji ove poslastice iznosi 16,60 KM. Najskuplju vodu plaćaju Tuzlaci, Livnjaci i Širokobriježani gdje cijena vode po metru kubnom iznosi više od 1,10 maraka.

Roditelji vrtić najskuplje plaćaju također u Mostaru i Širokom Brijegu. U Mostaru cijena je 160 KM mjesečno, a u Širokom Brijegu ova usluga se plaća 170 KM, dok roditelji u Sarajevu tu uslugu plaćaju 140, a Zeničani 120 KM.

Dnevni list piše kako je Mostar ipak u nečemu najjeftiniji grad u Federaciji. Litra ulja iznosi 2,67 maraka, što je čak manje i od prosječne cijene u Federaciji. Toaletni papir i higijenski ulošci su, u odnosu na druge gradove, najjeftiniji u Mostaru.

Podsjećamo i na divljanje cijena tijekom snježnog nevremena, pa su pojedini kupci rekli kako su se jaja prodavala po cijeni od 1 KM za jedno jaje, a neka udruženja prijavila su kako su cijene lopata za snijeg sa 15 KM skočile na 60 KM.

(bitnoba)

Leave a Reply

*

captcha *