IslamBosna.ba- Dr. Justin Barrett, viši istraživač Centra za antropologiju i svijest Univerziteta  Oxford, tvrdi da mladi ljudi imaju predispozicije da vjeruju u Vrhovno biće jer pretpostavljaju da je sve na svijetu stvoreno sa svrhom.

On kaže da su mala djeca vjernici čak i kada ih o tome nisu učili u porodici ili školi, on tvrdi da bi čak i ona djeca koja su odrasla sama na pustom ostrvu vjerovala  u postojanje Boga.

„Razmatranje naučnih dokaza prikupljenih u posljednjih 10- tak godina pokazalo je da se mnogo više toga formira tokom prirodnog razvoja dječjeg mozga nego što smo ranije mislili, uključujući predispoziciju da se svijet posmatra kao dizajniran i svrsishodan a da neka vrsta inteligentnog bića stoji iza te svrhe”, izjavio je Barrett za BBC-jev  program Radio 4 Today.

“Ukoliko bismo ostavili nekoliko djece same na ostrvu i da se sami odgajaju, mislim da bi oni vjerovali u Boga”.

Na predavanju koje je održao na Faraday Institutu Univerzieta u Cambridgeu, dr. Barret je naveo psihološke eksperimente koje su vršeni na djeci i za koja navodi da su pokazala da oni instinktivno vjeruju da je gotovo sve napravljeno sa konkretnim ciljem.

U jednom od istraživanja, šestogodišnjaci i sedmogodišnjaci na pitanje zbog čega je stvorena prva ptica su odgovorili ‘da stvara lijepu muziku i ‘zato da bi svijet lijepo izgledao’.

Drugi eksperiment nad bebama starim godinu dana sugerira da su bebe bile iznenađene filmom u kojem je kotrljajuća lopta naizgled stvorila uredan red kocki iz nasumične gomile.

Dr.Barret kaže da postoje dokazi da čak i u dobi od četiri godine, djeca shvataju da iako su neki predmeti napravljeni od strane ljudi, prirodni svijet je drugačiji.

On je dodao da to znači da djeca češće vjeruju u kreacionizam umjesto evolucije, bez obzira šta im kažu roditelji ili nastavnici.

Dr. Barret tvrdi da su antropolozi pronašli da u nekim kultura djeca vjeruju u Boga, čak i kada su im uskraćena vjerska učenja.

„Dječji normalni i prirodni razvoj misli čini ih sklonim da vjeruju u božansko stvaranje i inteligentni dizajn. Nasuprot tome, evolucija je neprirodna za ljudski um; u šta je relativno teško povjerovati“.

Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Svako se dijete rađa u čistoj prirodi kao musliman, a njegova porodica ga učini kršćaninom, Jevrejom ili vatropoklonikom.“

IslamBosna.ba