Istraživanje pokazuje da je 20 muslimana Amerikanca optuženo za zavjere 2011, za razliku od 26 u 2010. i 47 u 2009. Charles Kurzman, autor izvješća, nazvao je terorizam američkih muslimana “malom prijetnjom javnoj sigurnosti.” Od oko 14.000 ubistava u Sjedinjenim Državama tokom prošle godine, niti jedan nije rezultat islamskog ekstremizma“, rekao je gospodin Kurzman, profesor sociologije na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini.

Izvješće je također pokazalo da nijedna etnička grupa muslimana ne dominira u slučajevima terorizma prošle godine – šest su arapskog porijekla, pet od njih su bijelci, tri su afro-amerikanca i dva Iranca, navodi Kurzman. Taj uzorak etničke raznolikosti je održan među uhapšenim od 11. septembra 2001, rekao je on.

Kako je Kurzman ustanovio 40% optuženih u 2011. jesu konvertiti, što je malo više od 35% opuženih od napada 2001. Njegovo novo izvješće temelji se na nastavku istraživanja koje je proveo za knjigu objavljenu prošle godine, “Nestali šehidi: Zašto ima tako malo muslimanskih terorista”.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *