Do toga podatka, kako piše Večernji list, došla je njemačka politička zaklada “Friedrich Ebert” sa sjedištem u BiH koja je zajedno sa zagrebačkom agencijom Millenium promocija provela opsežno istraživanje u Hrvatskoj i Srbiji pod nazivom “Što građani Hrvatske i Srbije misle o Bosni i Hercegovini i njezinim građanima”.

Istraživanje je još potvrdilo da je i 35 posto građana Srbije porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Božo Skoko

“Rezultati istraživanja objedinjeni su u studiji ‘Imidž Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Hrvatskoj i Srbiji’, koja ovih dana izlazi iz tiska na engleskom jeziku. Zaklada “Friedrich Ebert” rezultate ovog zanimljivog istraživanja i studiju će predstaviti javnosti 18. svibnja u Tuzli, 19. svibnja u Banjaluci, a potom u Mostaru i Sarajevu”, izjavio je dr. Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i vodeći stručnjak koji se bavi problematikom imidža država.

Istraživanje je pokazalo da rođaci iz Hrvatske i Srbije ne dolaze često u rodni kraj ili kraj iz kojega su potekli. Samo 31 posto građana iz Hrvatske je u posljednjih petnaest godina boravilo u Bosni i Hercegovini, a tek 26 posto iz Srbije. Kao razlog njihova posjeta BiH navode se posjeti rodbini, poslovna ili turistička putovanja.

Istraživanje je pokazalo da je u posljednjih petnaest godina BiH iz Hrvatske posjećivalo najmanje umirovljenika i onih mlađih od 30 godina, a najbrojniji su bili oni srednjih godina. Najviše hrvatskih građana posjetilo je Bosnu i Hercegovinu iz Slavonije (42%), Istre i Primorja (42%), Dalmacije (36%), a najmanje iz sjeverne Hrvatske samo 16 posto. Iz Srbije u BiH najmanje su putovali mladi i umirovljenici, a najviše oni srednjih godina. Najviše Srba je posjetilo BiH iz Beograda i okolice čak 39 posto, a potom ispitanici iz zapadne Srbije 35 posto i Vojvodine 29 posto. Najmanje ih je boravilo u BiH iz istočne i jugoistočne Srbije.

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *