“Isplatni koeficijent ostaje isti kao i prethodni mjesec i iznosit će 1,65. Najniža penzija iznosit će 296 i prosječna 348 KM. UO ponovo je upozorio na finansijsku situaciju u kojoj se prvih mjeseci ove godine nalazi Zavod PIO, jer su prihodi ove institucije u prva četiri mjeseca ove godine za 56 miliona KM manji u odnosu na finansijski plan. S druge strane, broj penzionera se povećao za 5.767″, kaže Safić.

Prema njegovim riječima, stabilnost Zavoda narušava i otpuštanje radnika u FBiH, jer je od oktobra prošle do aprila ove godine bez posla ostalo više od 40.000 osoba.

“Eventualno smanjenje plaće u FBiH također će se odraziti na prihode Zavoda, koji penzije isplaćuje isključivo iz doprinosa zaposlenih. Iz tog razloga upućen je poziv Vladi FBiH za hitno rješavanje pitanja finansiranja beneficiranih penzija, čiji je teret isplate velikim dijelom do sada snosio Zavod”, kaže Safić.

On navodi da UO Zavoda očekuje od Vlade da u rebalansu budžeta planira dug za isplatu beneficiranih penzija, koji zaključno sa ovim mjesecom iznosi 130 miliona KM.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

*

captcha *