IslamBosna.ba- Muslimani na Islandu naredne sedmice počinju sa izgradnjom prve džamije u zemlji, u gradu Rejkjaviku, nakon što je Gradsko vijeće prošle godine odobrilo zemljište za provođenje projekta.

Predsjednik Muslimanske zajednice Islanda, Ibrahim Sverrir Agnarsson je kazao da su u završnoj fazi početka izgradnje džamije za 1.200 muslimana Islanda. Agnarsson dodaje da je to zajednički projekat sa Islamskim kulturnim centrom Islanda.

Međutim, pojedini su već izrazili svoje protivljenje izgradnji džamije od 8.600 kvadratnih metara a Facebook grupa pod nazivom “Zaustavite islamizaciju Islanda” poziva da projekat bude obustavljen. Prošle jeseni,  tri svinjske glave i okrvavljene stranice Kur’ana bačene su na mjestogdje je predviđena izgradnja džamije.

Projekat izgradnje džamije je postao predmet rasprave u posljednjih nekoliko dana nakon što je Sveinbjorg Birna Sveinbjorsdottir iz islandske Napredne stranke pozvala na ‘javni referendum i glasanje o izgradnji džamije’, nastojeći da poništi odluku o izgradnji.

Međutim, predsjednik Islandsko-palestinskog udruženja, Salmann Tamimi je kazao da to ne bi bilo pravedno. „Kako ne postoje referendumi o crkvama, ne možemo prihvatiti ni referendum o drugim bogomoljama“, kazao je on, dodajući da ne bi trebao postojati referendum o ljudskim pravima.

Sverrir navodi da muslimansku zajednicu ne uznemiravaju rasprave. „Mi ovo vidimo kao priliku da ljude informišemo o vjeri. Svjesni smo otpora društva i znamo da je porastao nakon izjave Napredne stranke. Poznate su nam grupe poput  ‘Protest protiv džamije na Islandu’ ali također poznate su nam i grupe poput ‘Ne protestvujemo protiv džamije na Islandu“, koja je izgleda veća. Dakle, kao što sam rekao, ne plašimo se referenduma i ne plašimo se glasanja po ovom pitanju“, kazao je on.

IslamBosna.ba