Ovo se kaže u pismu Haji Zoltan Boleka, predsjedavajućeg Mađarske Islamske zajednice kojeg je uputio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, pozivajući ga da prihvati da bude i vjerski poglavar muslimana u Mađarskoj.

U pismu se dalje navodi : “The Magyar Iszlam Kozosseg (Mađarska Islamska zajednica) je osnovana 1988. i priznata je od strane mađarskih vlasti kao legitimna vjerska zajednica.

Zajednica je nasljednik ‘Magyarorszagi Muszlim Egyhazkozseg’ – koju je do svoje smrti tačnije 1940.god. vodio poglavar porijeklom iz Bosne , Bošnjak, Hilmi Hussein Durić. Mi nismo velika zajednica i pored naših članova sačinjavaju je: Mađari, Arapi, Turci, Albanci, Pakistanci i muslimani drugih nacija. Trenutno u Mađarskoj imamo tri mjesta za obavljanje molitve i to u gradovima: Budimpešta, Gyor i Siklos. U drugim gradovima kao što su Debrecen i Miskolc muslimani zajedno klanjaju u privatnim kućama. Duhovni život naše zajednice je vođen od strane različitih imama i zasnovan je na Ehli Sunnetu. Većina članova zajednice su sljedbenici Hanefijskog mezheba ali su i drugi muslimani dobro došli u naše džamije.

Zajednica ima dobre odnose sa Mađarskom vladom kao i potpisane ugovore o saradnji sa vladinim organizacijama. Zajednica sadržava društvene i humanitarne projekte. Planiramo u budućnosti otvoriti više džamija kao između ostalog i Islamski centar u Budimpešti.
Zamolio bih vas da prihvatite našu ponudu”, kaže se između ostalog u pismu Haji Zoltana Boleka, predsjedavajućeg Mađarske Islamske zajednice, kojeg je uputio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

Novo Vrijeme