IslamBosna.ba-Uznemirujuča i krajnje islamofobična priča dolazi iz Bronxa. Dvije sestre Lamis Chapman (12) i Khalia Wilson (14) brutalno su napadnute od njujorške policije (NYPD).

New York Daily News prenosi da su dvije muslimanke tinejdžerke, napadnute od strane NYPD koja im je strgala hidžabe i bacila ih na tlo nakon što im je naređeno da nauste Bronx park u ponedjeljak navečer.

Chapman i Wilson navode da su igrale rukomet oko 21:30 u parku u blizini njihove kuće u Mott Havenu,Bronx kada im se približila policija i zamolila ih da napuste park jer je zatvoren.

Djevojke navode da su ih policajci slijedili dok su izlazile iz parka a zatim je jedan od njih uhvatio Wilson s leđa,stavljajući joj ruke ispod vrata te je oborio na tlo.

„Oni kažu da su nam tražili lične karte,ali nisam ih čula“,prenosi Wilson.

Kada se njena sestra usprotivila također je bačena na tlo i objema su strgnuti hidžabi.

„Neprestano sam govorila da imam 14 godina. ‘Šta to radite?Mi nismo loša djeca’“,pojašnjava Wilson.

Kada je njihov petnaestogodišnji brat,Shytke Wilson s prozora vidio da policija napada njegove mlađe sestre potrčao je u pomoć.

„Pitao sam ih zbog čega su stavili lisice mojim sestrama“,kaže on dodajući da su onda i njega oborili na tlo.

Osamnaestogodišnji student, Jonathan Harris, umiješao se u incident nakon što je čuo ženski vrisak iz parka i pojurio u pomoć. On je kazao policajcima da ostave tinejdžerke na miru i svojim mobilnim telefonom počeo je snimati incident ali je također postao predmet policijskog zlostavljanja.

Prema Harrisu policajac mu je uz sočnu psovku rekao da dođe.

“Dođi ovamo,*** ti majku“.Onda su mu pojasnili razlog njihove ljutnje pitanjem:“Voliš da snimaš?“

Harris navodi da je pokušao pobjeći ali su ga poprskali suzavcem te udarili u lice.

„Gdje ti je telefon“, vikao je policajac, kako nije odgovorio policajac mu je zaprijetio:“Slomiću ti ruku“.

Sestre navode da su se ubrzo okupili prolaznici te da je policija pozvala pojačanje.

Predvidivo policija ima drugačiji opis incidenta.

Policija tvrdi da su djevojkama rekli da napuste park kada su počele da se ponašaju bahato,dok su sprovodili djevojke iz parka Harris je zgrabio jednu od djevojaka od policajaca.

Harris je optužen za nasilno ponašanje i ometanje policije dok optužbe protiv djevojaka nisu podignute.Policija tvrdi da su dvojica policajaca hospitalizirana zbog ogrebotina,modrica i uganuća.

Nakon incidenta Lamis i Khalia su bile vidno potresene.

„Ponašali su se prema nama kao prema kriminalcima“,kazala je Lamis za Daily News. „Bila sam šokirana jer oni bi trebali biti ti koji nam pomažu“, dodaje njena sestra Khalia.

Ovaj incident već je dodatno pogoršao već napete odnose između muslimanske zajednice i NYPD koja je ranije ove sedmice priznala da je označila džamije kao ‘terorističke organizacije’ tako da mogu nadzirati bilo koga ko u njih ulazi. NYPD pretpostavlja da je, ako je neka organizacija povezana s islamom, onda i sumnjiva.

IslamBosna.ba