Kenija je prešla granicu i ušla u Somaliju.

“Kenija je narušila teritorijalna prava Somalije, ušavši u našu svetu zemlju. Ali, uvjeravam vas da će se, uz božju pomoć, vratiti razočarani. Mudžahedini će ih primorati da iskuse bol od metaka”, rekao je šeik Hasan Turki, jedan od lidera Šebaba.

Portparol kenijske vlade Alfred Matua rekao je ranije danas da je vojska njegove zemlje ušla u susjednu Somaliju kako bi napala pobunjenike islamističkog Šebaba, koje Najrobi smatra odgovornima za nedavne otmice stranaca u Keniji.

Kao odgovor, Šebab je pozvao Somalijce na proteste i napade na kenijsku vojsku, prenio je AFP.

“Pozivam sve gradjane Somalije da se ujedine protiv krvožednog neprijatelja koji je ušao u našu zemlju”, poručio je Turki.

Upad kenijske vojske dogodio se dan pošto je ministar za unutrašnju bezbjednost Kenije Džordž Sajtoti okarakterisao Šebab kao neprijatelja i pozvao na napade na njegove pripadnike “gdje god se nalazili”.

Stručnjaci, međutim, smatraju da iza otmica možda stoje gusari ili kriminalci.

Proteklih mjeseci su jedna Britanka i jedna Francuskinja otete iz ljetovališta u Keniji, što je nanelo težak udarac turizmu te zemlje.

U četvrtak su dvije španske humanitarne radnice otete iz izbjegličkog logora Dadab, najvećeg na svetu, u kojem je smešteno 450.000 izbeglica, uglavnom iz Somalije.

U Somaliji ne postoji efikasna centralna vlada još od početka krvavog građanskog rata 1991. godine, kada su formirane brojne paravojne formacije i ektremističke grupe, a cvjetaju i gusarenje i kriminal.

(b92ne/islamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *