Prije početka konferencije je šef kluba poslanika demokršćana Volker Kauder opovrgao izjave bivšeg predsjednika Njemačke Christiana Wulffa kako je islam dio ove zemlje. “Islam nije dio naše tradicije i njemačkog identiteta i stoga ne pripada ovoj zemlji”, izjavio je Kauder za list “Passauer Neue presse”. On je dodao kako sami muslimani pripadaju Njemačkoj i da kao njemački državljani imaju sva prava.

“Religija ne smije biti zloupotrijebljena”

Domaćin susreta je ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friederich

Na konferenciji koja se danas održava u Berlinu biće riječi i o spornoj podjeli Kur’ana na ulicama Njemačke. Ovu podjelu vrše pripadnici radikalnog islamskog reda salafista. Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friederich, koji je i domaćin ovog susreta, rekao je kako religija ne smije biti zloupotrebljavana kao ideologija čiji je cilj osvajanje vlasti. Dodao je kako očekuje da ta poruka bude odaslana sa današnje konferencije.

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheuser-Schnarrenberger je zatražila da se ova tema uvrsti u oficijelni dnevni red današnjih rasprava: “Deklaracija o akciji salafista kojom bi učesnici naglasili otvoreni i liberalni duh Njemačke sigurno bi bila dobar signal.”

Spriječiti uticaj salafista na mlade

Kenan Kolat

Zajednica Turaka u Njemačkoj naglašava kako je otvorena za razgovore na tu temu, ali ne vidi da postoji konkretan povod za djelovanje. Predsjedavajući ove zajednice Kenan Kolat tvrdi da u akciji podjele Kur’ana na ulicama nema ništa što bi bilo protivno Ustavu Njemačke. “Ukoliko postoji veličanje nasilja, pozivi na nasilje, pozivi koji bi ugrožavali demokratski poredak, onda postoje policijske mjere kojima se to može spriječiti”, tvrdi Kolat.

On smatra kako je najvažnije da mladi ne preuzmu ideologiju salafista: “Moramo mnogo više učiniti na tom polju. Ta grupa pokušava da na teške probleme da jednostavne odgovore, kao što to čine populisti ili rasisti.”

Kritike na račun ministra Friedricha

Armina Omerika ne vjeruje kako ministar Friedrich može doprinijeti napretku

Uoči početka ove konferencije svoje učešće je otkazala dr. Armina Omerika, porijeklom iz BiH. Ona je to učinila iz protesta zbog dosadašnje politike ministra unutrašnjih poslova Hansa-Petera Friedricha. Za list “Tages Zeitung” Omerika je izjavila ne očekuje da će sa ovim ministrom konferencija ostvariti neki napredak: “Svojim brojnim ‘ispadima’ ministar je pokazao da nije spreman da se pozabavi ovom temom.”

Kap u prepunoj čaši je bila Friedrichova interpretacija rezultata studije o mladim muslimanima u Njemačkoj. “Friedrich je iskrivljen prikazao rezultate i time ponovo zauzeo populistički kurs koji vodi izolaciji muslimana u ovoj zemlji.” Omerika je jedan od deset nezavisnih eksperata koji su članovi Konferencije o islamu.

Na tapetu i prisilni brakovi

Salafisti dijele Kur’an na ulicama Vupertala

Tokom današnjih razgovora u Berlinu biće riječi o raznim temama koje imaju veze sa integracijom muslimana u njemačko društvo.

Učesnici Konferencije, koja je prvi put sazvana 2006, danas će raspravljati o prisilnim brakovima, te o tome kako se suprotstaviti uticaju islamističkih grupacija na mlade.

Kenan Kolat je uoči susreta kritikovao što će rezultate rada Konferecije novinarima predstaviti isključivo ministar Friedrich, a ne, kao što je do sada bio slučaj, da se to učini zajedno sa predstavnicima muslimanskih udruženja.

Autor: Azer Slanjankić

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

(dwde)

Leave a Reply

*

captcha *