Studija, rađena od strane Informativnog centra vlade Egipta, kaže da je razvod kao pojava u stalnom rastu i da je u nekim pokrajinama dostigao cifru od 40% od ukupnog broja sklopljenih brakova. Pola slučajeva razvoda se dešava u prvoj godini braka. Zanimljivo je i to da se 70% razvoda događa prilikom sklapanja prvog braka u životu, a najčešće kidanje veza među supružnicima se dešava nakon napunjenih 30 godina života. Razvod braka u Egiptu je i dalje u stalnom porastu a pogotovo nakon donošenja zakona koji omogućava ženi da i ona ima pravo da raskine bračnu vezu. Kao rezultat toga vidimo da žena vrlo lahko poseže za svojim pravom i odlučuje se za razvod. U nekim slučajevima razlozi su neopravdani pa čak i smiješni. Na primjer, razlozi zbog kojih se žene odlučuju na raskid braka su njihovo nezadovoljstvo mužem zbog neispunjavanja nekih od njenih životnih snova, povećano hrkanje njenog muža, nemogućnost supruga da u fizičkom izgledu parira nekim poznatim glumcima, plesačima, itd.

U zemljama zaljeva su također rađene studije na ovu temu. Tamo je stopa razvoda veća nego u Egiptu. U Kuvajtu recimo, broj razvoda iznosi 48%, Saudijskoj Arabiji 35%, a u UAE 26%. I u zaljevskim zemljama je također slučaj da raskidi bračnih veza najčešće nastaju u prvoj godini braka.

Situacija nije drugačija ni na zapadu arapskog svijeta, obzirom da su i tamošnja istraživanja pokazala da broj razvoda iznosi 25% i to najviše u prve dvije godine braka.

Izvještaj koji je nedavno objavilo saudijsko Ministarstvo pravosuđa kaže da od svaka četiri sklopljena braka, jedan doživi propast. Najveći broj ovakvih slučajeva se dešava u Džedi, Rijadu i istočnim oblastima Kraljevine. Spomenimo podatak da se u Jordanu od ukupnog broja žena koje se nađu na sudu, 80% njih se odluči stati pred sudiju zbog želje za raskidom bračne veze.

Sve ovo dolazi u vrijeme u kojem se udvostručuje broj neženja i predstavlja bombu koja može da eksplodira u svakom momentu. Ove poražavajuće cifre su u posljednje vrijeme u stalnom porastu i u nekim dijelovima arapskog svijeta više nije sramota niti čudo kada čujemo da su se bračni drugovi odlučili na ovakav korak. Jednostavno, parovi se vrlo lako odlučuju za razvod i obraćaju se sudovima koji su preopterećeni rješavanjem ovakvih problema. Treba spomenuti i to da mnogi, a vjerovatno i većina brakova nastaje nakon dugogodišnje veze u kojoj mladići i djevojke dobro upoznaju svoje partnere i uprkos tome ne uspiju da očuvaju brak.

Uzvišeni u Kur´anu kaže:

“I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista pouke za ljude koji razmišljaju.” (Ar-Rum; 21)

Od same pojave islama, porodica je predstavljala tvrđavu i zaštitu svakoj jedinci, te izvor sreće i ljubavi za sve članove društva. Muhammed, s.a.v.s., kao naš uzor u svemu, predstavlja najbolji primjer odnosa u bračnoj zajednici. Podsjećanjem na prelijepe priče o ljubavi, blagosti i nježnosti prema svim članovima svoje porodice Poslanik, s.a.v.s., nam ukazuje šta znači savršena porodica i koji je njen značaj za društvo. Odnos prema supruzi Hatidži, r.a., oslikava vrhunac iskrenosti, ljubavi i poštovanja. Nakon nje počinje jedna nova, prekrasna priča sa Aišom, r.a., koja je Poslaniku predstavljala nevjerovatnu podršku. Nikada nisu prestali da se udvaraju jedno drugom, a pri tome je Poslanik, s.a.v.s., potpuno zadržao svoj status u društvu. Naprotiv, to mu je davalo dodatnu energiju i snagu sa kojom je lakše pobjeđivao sve teškoće. Sa druge strane, Aiša, r.a., je isto tako bila voljena, zaštićena tako da bi to poželjela svaka žena današnjice. U njihovoj priči vidimo kakvu je podršku Poslanik,s.a.v.s., imao kada bi se vratio svojoj kući nakon dugog i napornog dana. A da li postoji veći i zahtjevniji posao od onoga koji je obavljao Miljenik, s.a.v.s.? Sve što mu je davala on je uzvraćao na najljepši način:

“Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?!” (Ar-Rahman; 60)

Eto, takav je bio Muhammed, s.a.v.s. Njegova ljubav nije bila nimalo manja ni prema njegovoj djeci i unucima, pogotovo prema Fatimi, r.a., koja nije mogla živjeti bez svoga oca, pa je na bolji svijet otišla nedugo nakon njegove smrti. Imao je nevjerovatan odnos prema njena dva sina, i prema njenom mužu. Mnogo puta je izglađivao odnose između njegove kćerke i zeta, a vrhunac svega je događaj kada je svojoj kćerki Fatimi, r.a., kupio kuću u blizini njegove kako bi mu bilo lakše obilaziti ih. Ko imalo poznaje biografiju ovog čovjeka zna kakav je bio njegov odnos prema njegova dva unuka, Hasanu i Huseinu. Pored njegovih silnih obaveza, kako već spomenusmo, imao je vremena da upućuje i odgaja ova dva mališana do posljednjeg dana svoga života. Pored svega ovoga, kada bismo mogli dodatno da se približimo njegovom porodičnom životu našli bismo toliko slučajeva koji bi nas ganuli do suza.

Slijedeći svoga uzora Muhammeda, s.a.v.s., njegovi sljedbenici su, učeći od njega, bili također uzorni i časni članovi porodice. Stoljećima nakon njega muslimani su čuvali porodicu kao najdragocjeniji izvor ljubavi i topline. Dugi krstaški ratovi koji su vođeni protiv muslimana su osuđeni na propast prvenstveno što su iz tadašnjih muslimanskih porodica izlazili heroji kojima je čast ummeta bila ispred njihovog ličnog.

Dugo vremena je muslimanska porodica bila izložena pritiscima Zapadnog društva da usvoji bolesne i negativne običaje u kojima su oni živjeli. Pogotovo nakon što je taj Zapadni čovjek uvidio šta predstavlja ta institucija koja proizvodi osobe spremne da brane vrijednosti koje su ponijeli iz svojih porodica.

Kada je neumoljiva Zapadna mašinerija počela da uništava islamsko društvo, posebnu pažnju je obratila porodici, nakon što je već razvalila ulogu mesdžida, škola i islamskih učenjaka.

Jedno od najuspješnijih sredstava korištenih u ovoj borbi su mediji, a pogotovo televizija koja sa svojim brojnim sadržajima razara umove i srca naših ukućana. Nakon TV programa na red je došao internet, kao još opasnije oružje. U njemu su naša djeca našla zamjenu za „zauzete” majku i oca, koji su van kuće obavljali svoje svakodnevne poslove. Na taj način svaki od članova porodice počinje da živi u svom svijetu, noseći bezvrijedne ideje, razarajuće za duh.

Kakva će biti djevojka muslimanka koja skoro pa čitav dan sjedi ispred TV-a, gledajući serije i filmove ispunjene haram vezama koje su predstavljene kao romantične, iskrene i divne priče o pravoj ljubavi? Naše kćerke na osnovu ovih serija vide bračni život kao skup lijepih riječi upućenih partneru, sa kojima brak može da se očuva svaki put kada doživi neku krizu. Nakon pregledanih filmskih scenarija, djevojka kreće u brak sa idejama i predstavom koje je poprimila u njima. Počinje da živi život ispunjen maštama i iluzijama sve dok ne shvati da se takav život ne uklapa sa stvarnošću. A stvarnost je život pun problema i iskušenja koji se ne mogu riješiti osim pravljenjima ustupaka i sa jedne i sa druge strane, sve dok svaki od supružnika nauči da živi sa partnerom, prihvatajući neke od njegovih nedostataka. Kada se desi slučaj da se slika savršenog čovjeka iz njenih snova, sačinjenog filmskim kriterijma, ne podudari sa slikom njenog muža, onda se dešavaju problemi sa teškim posljedicama.

Mladići se ne razlikuju mnogo od djevojaka. Jako brzo njegova supruga prestane biti onakva kakvu ju je zamišljao i za njega izgubi vrijednosti kakve je našao u filmovima. Ne prođe mnogo vremena, a njegova supruga će biti u drugom stanju i više neće moći da mu pruži toliko vremena i pažnje jer jednostavno, doći će još jedno biće kojem je potrebna briga. Upoređujući sliku supruge kakva je bila i kakva je sada, on će teško naći zadovoljstvo koje je očekivao. Sva ta očekivanja, najvećim dijelom je stekao na TV ekranima, gledajući velika filmska „remek djela”.

I tako svaki od bračnih partnera odbija da se pomiri sa novonastalom situacijom i ne trudi se da identifikuje problem. To ih čini sve daljim jedno od drugo, sve dok jaz postane toliki da ga je nemoguće preći.

Gdje je izlaz?

Nakon što smo uvidjeli problem hajde da pokušamo utvrditi koje su to greške koje smo počinili nakon kojih smo došli u ovakvu situaciju!

1. Problem se često dešava u samoj porodici. Otac nema vremena za sina jer je previše zauzet na radnom mjestu i misli da na taj način ispunjava svoju zadaću oca, a zaboravlja da treba provoditi mnogo više vremena sa svojim sinom. Ne usuđuje se da više slobodnog vremena provodi sa njim, da mu daje savjete, da upozna društvo sa kojim se njegov sin druži, itd. Dešava se da otac nikada ne uđe u sobu i uvjeri se šta to njegovo dijete radi pred kompjuterom dugo vremena, zašto po čitavu noć gleda TV program, igra razne video igrice. Otac nije upoznat o društvu sa kojim njegovo dijete izlazi. Nakon određenog vremena nađe svoje dijete drugačije nego kako ga je on zamišljao. Uvidi da mu sin nosi ideje o kojima nije ni slutio. To se desilo zato što nije vodio računa o porodici, jer je bio previše zauzet time kako opskrbiti svoju porodicu. Sa druge strane njegov sin će često biti u potrebi za svojim ocem kako bi se konsultirao sa njim o stvarima koje ga interesuju, ali nažalost otac će većinom biti umoran od posla i neće imati vremena da uputi neki savjet neiskusnom sinu. Međutim, obzirom da savjet neće naći kod oca, izgubljeni sin, željan pažnje, rješenje će potražiti na drugom mjestu, često na ulici, TV-u, internetu, kod lošeg društva. Rezultat svega će biti da će se jedno slabo i skrhano biće odgajati na sumnjivim mjestima i odatle ponijeti negativne osobine.

Ista je situacija i u odnosu sa našim kćerima. Majka je često zauzetima stvarima koje vidi važnijim od odgajanja vlastite kćerke, buduće majke. Djevojka ne poprima osobine koje bi trebale da krase jednu muslimanku i kao u prethodnom slučaju, nailazi na prepreke koje ne može sama savladati. Dešava se da se svi članovi porodice sastanu na jednom mjestu samo u specijalnim prilikama ili kasno u noć pred počinak. Kao rezultat toga dobijamo mladu ženu koja će uskoro postati supruga i majka i od koje se očekuje da bude uzor u svakom smislu, a ustvari sa prvim pravim iskušenjem u braku ona gubi kontrolu nad svojim novim životom. Ona ne može da se pomiri sa nekim od navika njenog muža, njegovom odsutnosti i nije u stanju da se nosi sa silnim obavezama koje nosi bračni život. Kako da očekujemo od ovakvih žena da odgoje djecu koja će uspješno predvoditi naš ummet?

2. Kao što smo već spomenuli, drugi problem su mediji u svim oblicima. To su opasne ralje koje ugrožavaju i izjedaju identitet našeg društva, a omladinu pogotovo.

3. Naše vladajuće strukture nose veliku krivicu što su dopustili da nam takva medijska sredstva uđu u naše domove i prljaju naše porodice. Skoro ništa nije učinjeno da se kontrolišu i ograničavaju sadržaji koji dopiru do naših spavaćih soba. Kao da je sve to namjerno učinjeno iz kojekakvih razloga.

4. Razne nemoralne institucije i udruženja, te nastavnici i profesori koji su također pokvarenih ideja i nisu davali ovoj temi dovoljno pažnje, a itekako su trebali obzirom da zbog propusta u ovom dijelu može doći do opasnog potkopavanja islamskog društva. Isto tako da smo vodili računa o tome na čemu se odgaja naša omladina, već bismo bili daleko naprednije i zdravije društvo.

To su neki od osnovnih uzroka, barem sa moje tačke gledišta, naše moralne krize, mada, naravno, postoje i drugi. Dakako da se svaki dom susreće sa različitim problemima. Sada želim da ponudim par načina i rješenja pomoću kojih ćemo izaći iz ćorsokaka u kojem se nalazimo:

Prvo: Briga za porodicu i ukazivanje roditeljima na važnost ispravnog odgoja njihove djece, te maksimalno poklanjanje vremena djeci kroz duge razgovore i savjetovanja. Rasterećenje majke koja je prinuđena da stupi u radni odnos kako bi lakše izdržavala svoju porodicu u smislu da država ponudi neka olakšanja i programe za rješavanje ovakvih slučajeva.

Drugo: Borba protiv svih vrsta medija i zla kojeg nose sa sobom i pokušaj popunjavanja praznina, kod naše djece, nečim korisnim i ispravnim, pogotovo za vrijeme ljetnih raspusta. Naprimjer, vrijeme ljetnog odmora se može iskoristiti za prenošenje nekih od zanatskih vještina na mladiće. Kada je u pitanju djevojka, ona može da sudjeluje u kućnim poslovima sa majkom i na taj način nauči mnoge korisne poslove.

Treće: Sljedeća i nimalo manje važna stvar jeste okupiti intelektualce i učenjake, te uložiti dodatni napor na otvaranju dobrotvornih organizacija, organizovanju tribina, okupljanju omladine u mesdžidima, pravljenju satelitskih kanala i kroz sve to djelovati na mlade ljude i tako pripremiti novu generaciju koja će moći preuzeti odgovornost. U ovoj generaciji će postojati muževi koji neće prigovoriti supruzi ukoliko ona nije jednom stavila dovoljno soli u hranu, a napraviti će i supruge kojima neće smetati znoj na njenom mužu kada se bude vratio sa teškog posla.

Sve navedeno nije ništa drugo nego moje upozorenje da je stvar vrlo ozbiljna, pa je tako i uzmite vi koji pameti imate! Muslimanska porodica je na rubu ponora!

Allahu dragi, ja sam prenio pa mi Ti budi svjedok!

 

Autor: Izzeh Muhta
Izvor: ikhwanonline.com
Za Akos.ba preveo: Adnan Ljevo, prof.

Leave a Reply

*

captcha *