IslamBosna.ba- Kad su vrata ćelije zaključana, ušla sam u drugi svijet. Iscrpljenost, umor, izgladnjelost i bol su ostavili duboke tragove i na tijelu i na duši. Okretala sam se, pokušavajući zaspati, ali nisam uspjevala, kao da sam ležala na žaru. Bičevi i zlostavljanja su cijepala moje tijelo a njihove psovke i gnusne riječi su cijepale moju dušu.

Tako sam se okretala sve dok nisam čula sabahski ezan. Alija i Gada su se probudile, te smo uzele tejemum i klanjale sabah. Gada nije mogla ništa pitati, a Alija me je samo pogledala i rekla: “Ljekar mi je dao tablete za umirenje, želite li jednu, hadžinice?”

“Može” – kazala sam. Uzela sam tabletu i prepustila se snu. Ali, bol u tijelu, ranjeno tijelo mi nije dalo dugo da spavam.

Tražili smo utočište kod Allaha, učile Kur’an, klanjale koliko smo mogle. Gada je na zidu ćelije svakodnevno ispisivala datum od dana kada je došla u ćeliju. Kazala mi je da je danas 8. oktobar, na što sam ja kazala: “Da Allah dadne da za sve nas protekne dobro.”

Malo prije podneva, otvorila su se vrata ćelije. To je bio Safvet u pratnji dvojice vojnika noseći veliki kofer. Odmah sam ga prepoznala.

“Zejneb, ovo su stvari koje smo tražili iz tvoje kuće.”

Safvet je počeo vaditi stvari iz kofera, a onda ih je vratio i zaključao ga.

“Ko je tražio svu ovu odjeću i ko ju je donio?” pitala sam.

“Mi smo je tražili a donijela je tvoja sestra Hajat.”

Safvet i vojnici su otišli isto tako brzo kako su i došli. Zatvorila sam oči i onesvijestila se. Alija i Gada su mi pritrčale i pokušale me osvijestiti masirajući mi šake i stopala.

“Hadžinice, stvar je veoma jednostavna. Mislili su da vam treba odjeća pa su vam je donijeli. Nema tu ništa nejasno.”

“Ne Alija, to je katastrofa!”

“Zašto hadžinice? Vidjeli su da vam je odjeća poderana i da vam treba druga.”

“Ne, ne, Alija, ovo je test. Zašto bi samo meni donosili odjeću. Brinem se zbog svega ovoga. Ovo samo može značiti novo iskušenje i to veće nego prijašnja.”

Molila sam Allaha da mi učvrsti korake u slijeđenju istine. Klanjale smo ikindiju i na četvrtom rekatu ušao je Safvet er-Rubi i grubo me povukao za stopala. Odvukao me do kraja hodnika, u mračnu, smrdljivu ćeliju punu miševa.

Sjela sam, uplašena, drhteći od hladnoće. Tama ćelije je povećavala moj strah. Molila sam Allaha da mi pomogne kako bih sve to izdržala: A doista se srca smire kada se Allah spomene. (El-Ra’d 28)

Odjednom su se svjetla upalila i ušao je Safvet gurajući mi neki papir: “Pročitaj ovo pismo!”

Pogledala sam pismo i vidjela da je na vrhu napisano “Predsjednikov ured”.

Po naredbi predsjednika Džemala Abdunnasera, Zejneb el-Gazali el-Džubajli treba mučiti okrutnije nego muškarce.

Pismo je potpisao Naser, predsjednik Republike, i na njemu je bila markica državnog predsjedništva.

“Allah je veći od sviju vas i On je s nama”, rekla sam Safvetu. Zurio je u mene preplavljen bijesom i sasuo paljbu odvratnih uvreda. Nisam reagovala pa je on izašao i vratio se odmah sa El-Basjunijem.

Bila sam primorana da ponovo pročitam Naserovo pismo bacivši ga potom na pod.

“Naš Gospodar je veći od vas, perverznjaci. Izlazite odavde, nevjernici!”

“Dat ćemo ti još jedan sat i ovo je tvoja posljednja prilika”, podsmjehnuo se El-Basjuni. “Evo tvoje odjeće. Razmisli dobro o ovome, sebe radi. Rješenje tvog problema je u tvojim rukama. Savjetujem ti da se presvučeš i pripremiš za sastanak sa vrhovnim komadantom maršalom Amirom i Predsjednikom.”

Izašli su zaključavši za sobom vrata ćelije. Molila sam Allaha za oprost i da mi da snage da ustrajem u slijeđenju istine.

Kroz sat vremena su se vratili.

“Nisi se presvukla?! Želiš li umrijeti?” El-Basjuni nije mogao vjerovati. “U redu. Prodali ste se. Safvete, vodi ovu k….! Ona sebe vidi kao iskupljenje za Sejjida Kutba i El-Hudejbija … jer se žele nje riješiti i tvrde da su nevini.”

Safvet me je grubo vukao od ćelije duž smrdljivog hodnika. Kad sam prolazila pored svoje ćelije viknula sam: “Allah je najveći”, kako bi me Alija i Gada mogle čuti jer sam pomislila da je ovo zaista moj kraj kako mi je i rekao Hamza el-Besjuni.

Zejneb el-Gazali el-Džubeli

IslamBosna.ba

Faraonov  povratak- Uvod

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (I – dio)

Džemal Abdel-Naser: Mržnja i osveta (II- dio)

Zakletva na vjernost

Zavjera i hapšenje

U ćeliji 24

Ali Allah ih je ujedinio

Izaslanik predsjednika Republike

Hrana je ibadet

Došla je noć pregovora i kažnjavanja

Sada red na Hamzu el-Besjunija

Povratak u ćeliju

Kako je ovo teška noć bila