IslamBosna.ba– Veliki broj muslimana igra lutriju u nadi da će osvojiti jackpot, uprkos činjenici da je strogo zabranjena u Kur’anu. Za mnoge, to bi bilo ostvarenje sna. Luksuzan život u kojem ne moraju ustajati rano da idu na posao ili planiraju unaprijed za teške dane, kao da je s lutrijom sve sređeno. Uz velike količine bogatstva čovjek može otplatiti hipoteke, kupiti najnovije luksuzne automobile, krenuti u obilazak svijeta ili pomoći siromasima i ugroženima.
Tako to izgleda izvana. Kod dobitka na lutriji sve se veže za sreću, radost i blaženi život, ali da li je to prava sreća ili samo fatamorgana iz daljine?

Mogli bi se zapitati- zbog čega je islam zabranio svojim sljedbenicima ono što se čini da je životna radost koja nikada ne prestaje, i bogatstvo koje se može koristiti u dobrotvorne svrhe? Neko vrijeme sam se s ovim borio. Onda mi je nešto palo na pamet, oblik inspiracije koji mi je podario jasnoću i smirenost o tome zašto kockanje nije dobro za mene- Allah, s.v.t., zna šta je za mene najbolje. On, s.v.t., mi ne želi zabraniti nešto samo da bi me kaznio. Sve to je u mojem najboljem interesu, iako možda ne vidim u tome korist.
Vjernik/ vjernica se pouzda u Allaha, s.v.t. Oni znaju da sve ono što je Stvoritelj zabranio je štetno po njih, čak i ukoliko se čini drugačije. Šta biste izabrali- 100 miliona dolara koje donose samo nevolje ili razumnu svotu novca koja vam donosi sreću i mir? Koje to dobro može donijeti 100 miliona dolara ukoliko s njim dolazi i rak jetre? Zar ne bi radije imali malu svotu novca i živjeli u miru- sa svojim Gospodarom, samim sobom, sa svojom porodicom i sa svima oko sebe?

Iako vam se čini da jackpot donosi u vaš život sreću i radost, stvarnost je drugačija. Ljudi koji su osvojili jackpot pretvorili su sebi život u pakao. Business Insider, online magazin, prenio je priče dobitnika jackpota koji su sve izgubili, pojedini su se čak suočavali sa prijetnjama smrću od svojih članova porodice.
Michale Carroll je bio na vrhuncu kada je 2002. godine osvojio jackpot od 9,7 miliona funti, ali sklonost ka kokainu, zabavama, prostitutkama i automobilima vratila ga je na ulicu nakon pet godina. Bivši smetljar završio je nadajući se da će vratiti svoj stari posao.
Godine 2002. građevinac Andrew Jackson Whittaker Jr. odšetao je sa 114 miliona dolara iz državne lutrije Powerball draw- i to je bila posljednja sreća koja ga zadesila.
U dva odvojena slučaja, lopovi su pobjegli sa 745.000 dolara koje je Whittaker sakrio u svome automobilu. Kasnije, Caesars Atlantic City ga je tužio zbog izdavanja 1,5 miliona dolara čekova bez pokrića. U roku od četiri godine, njegovo bogatstvo je nestalo.
Nadalje, šanse za osvajanje jackpota su gotovo nula. Kao što je CBC naveo, šanse da ga osvojite su iste kao da neko bude ubijen u terorističkom napadu tokom putovanja, umre dok jede meso, ili da ga ubije munja. Igranje lutrije je stoga bacanje novca, a taj novac je emanet za koji ćete biti pitani na Sudnjem danu.
Znajte da Allah, s.v.t., Svemogući i Sveznajući, nikada nije naredio Svom robu da učini nešto osim ukoliko mu to ne koristi. On, Najmilostiviji, također ne zabranjuje Svojim robovima nešto, osim ukoliko ne postoji u tome zlo, čak iako mu može izgledati drugačije.
Umjesto da bacate svoj novac igrajući lutriju, bolje je da ga uložite u humanitarne svrhe, jer ćete od toga imati koristi na Sudnjem danu. U novcu od lutrije nema bereketa. Imati malo bereketa je bolje nego imati cijeli svijet bez bereketa.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo;

zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati.

Pa hoćete li se okaniti.

 (El-Maide, 90 i 91)

Napisao: Kasim

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba