[24 sata info] 

Dumančić je istakao da je sa ciljem jačanja sposobnosti Granične policije BiH za efikasno suprotstavljanje i razvoj mehanizama za prevenciju korupcije izrađen Akcioni plan za borbu protiv korupcije za period 2010/2014. godinu.

“Moglo bi se reći da permanentno radimo na unapređenju svijesti u Graničnoj policiji BiH o nultoj toleranciji korupcije”, rekao je Dumančić za “Fokus”.

Prema njegovim riječima, ograničen budžet Granične policije BiH uzrokovao je nemogućnost izgradnje tri terenske kancelarije, zapošljavanje novih kadrova, ali je otežao i nabavku dijela materijalno-tehničkih sredstava, poput vozila, goriva, dijelova uniformi i slično.

Govoreći o stanju kadrova u Graničnoj policiji BiH, Dumančić je rekao da je pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji predviđeno 2 536 zaposlenih, a trenutno je nepopunjeno 259 radnih mjesta.

Kako prenosi Srna, on je dodao da će provođenjem Strategije upravljanja ljudskim resursima u narednom periodu biti obavljena preraspodjela poslova i kadrova u skladu s operativnim potrebama i EU standardima.

Dumančić je istakao da Granična policija BiH ima izuzetno dobru saradnju s policijskim agencijama i upravama u BiH, kao i sa graničnim policijama i uopšte policijskim upravama susjednih zemalja koja je definisana nizom sporazuma i protokola koji se vrlo uspješno provode u praksi.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *