Grožđe je dobar izvor vitamina

Nezavisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži blizu 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C.

Grožđe je bogato esencijalnim mineralima

Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje i zašto treba biti dio vaše prehrane je zbog različitih minerala koje vaše tijelo može dobiti iz tih plodova. Najznačajniji minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij. Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.

Grožđe je dobro za vaše srce

Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na ‘slobodne radikale’ u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.

Važno je napomenuti da sjeme i koža sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidansa reservatrola. Resveratrol je spoj koji je pronađen u koži i sjemenu grožđa, a čuva srčani mišić fleksibilnim i zdravim.

Grožđe također sadrži spoj nazvan saponin koji pomaže smanjiti apsorpciju kolesterola i smiruje upalu čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dakle, grožđe je definitivno dobro za srce.

ordinacija.hr

(namirniceba)

Leave a Reply

*

captcha *