Doznaka bh. dijaspore kontinuirano rastu već deset godine zaredom, uz blagi pad u 2009. godini koji je bio izazvan globalnom ekonomskom krizom. Pozivajući se na podatke Svjetske banke, Međunarodna organizacija za migracije u svojoj nedavno objavljenoj publikaciji donosi podatak da bosanskohercegovačko iseljeništvo u zemlju šalje gotovo dvije milijarde američkih dolara godišnje što čini oko 20 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda u BiH. No, mnogi novci stignu i raznim drugim kanalima i nisu evidentirani.

 Ovo Bosnu i Hercegovinu svrstava na peto mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Ispred BiH su: Tonga, Haiti, Moldavija i Lesoto.
 Radi poređenja, vrijedi navesti da je novčana pomoć dijaspore u Srbiji činila 13,8 posto bruto društvenog proizvoda ove zemlje, dok je hrvatska dijaspora u bruto društvenom proizvodu Hrvatske sudjelovala tek sa tri posto.

 

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izvan zemlje živi više od 1.350.000 osoba koje vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine što u odnosu na broj stanovnika u zemlji predstavlja jednu trećinu njene ukupne populacije.

U relativnom odnosu, u poređenju s ukupnim brojem stanovnika, kojih po podacima Agencije za statistiku BiH ima 3,8 miliona, bh. dijaspora se ubraja u red najbrojnijih dijaspora svijeta.

 

Primjerice, hrvatska dijaspora sudjeluje s oko 17 posto u ukupnoj populaciji Hrvatske što je dva puta manji postotak od sudjelovanja bh. dijaspore u ukupnom broju stanovnika Bosni i Hercegovini. U publikaciji o iseljeništvu, koju je uradilo Ministarstvo za ljudska prava je obrađeno 17 zemalja u kojima boravi veći broj građana BiH i građana koji vode porijeklo iz BiH a to su: Australija, Austrija, Belgija i Luksemburg, Danska, Holandija, Hrvatska, Italija, Kanada, Norveška, Njemačka, SAD, Slovenija, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i Irska.

 

Pozivajući se na podatke Svjetske banke, Međunarodna organizacija za migracije u svojoj nedavno objavljenoj publikaciji donosi podatak da postotak emigracije visoko obrazovanih osoba iz BiH iznosi visokih 28,6 posto.

(pogledba)

Leave a Reply

*

captcha *