Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad biće pozvan na saslušanje u vezi sa skandalom oko pronevjere novca, nakon što je danas dovoljan broj poslanika potpisao peticiju kojom se šef države poziva pred parlament.

Ahmadinežad će biti prvi iranski predsjednik koji će biti izveden pred parlament, u okviru političkog sukoba sa uticajnim sveštenstvom i poslanicima, koji ga optužuju za prekoračenje autoriteta, javio je AP.

Najmanje 73 od ukupno 290 poslanika potpisala su peticiju da se Ahmadinežad sasluša, što je više od četvrtine glasova koliko je potrebno u skladu sa iranskim ustavom da bi se predsjednik pozvao na saslušanje.

Parlament je ranije proglasio krivim Ahmadinežadovog ministra privrede u slučaju pronevjere 2,6 miliona dolara. Ovo je samo jedan od nekoliko slučajeva u okviru skandala oko pronevjere novca koji su usmjereni protiv Ahmadinežadovih saradnika. U poslednjih nekoliko mjeseci desetine njegovih političkih istomišljenika je ili uhapšeno ili primorano da se povuče iz javnog života.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *