Press TV je saopštio da je taj korak politički motivisan, a regulatorsko tijelo “Ofcom” je odbacilo optužbu da je radilo po nalogu britanske vlade već da je navedena iranska TV mreža prekršila licencna pravila.

 Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Britanije saopštivši da nije imalo nikakvog uticaja na tu odluku.

Iranska vlada zamjera britanskoj pooštravanje sankcija prema Teheranu zbog iranskog nuklearnog programa.

Britanija je zatvorila iransku ambasadu u Londonu i protjerala njeno osoblje u novembru prošle godine. To je bio odgovor Britanije nakon što je masa ljudi upala u britansku ambasadu u Teheranu protestujući protiv britanskih sankcija.

 Teheran je decembra prošle godine zaprijetio da će zatvoriti Ormuški moreuz, ako zapadne zemlje spriječe izvoz iranske nafte da bi natjerale Teheran da odustane od svog nuklearnog programa.

“Ofcom” je svoju odluku opravdao time što je ustanovio da se Televizija “Press” uređuje u Teheranu a ne u Londonu, iako je licenca dobijena uz uslov da je uredništvo u britanskoj prestonici.

Televizija “Press” je 24-časovni kanal vijesti i u vlasništvu je iranske države. Program emituje preko satelita širom svijeta i preko Interneta, a engleska verzija tog servisa skinuta je danas sa satelitske platforme “Sky-a”.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *