Na konferenciji za novinare jedan muškarac, koji se predstavio kao Arapin, kratkom je izjavom optužio El-Zaidija da je pristaša diktature i gađao ga cipelom uz povik ‘evo jedne cipele za tebe’.

El-Zaidi je izbjegao cipelu, a slijedilo je kratko naguravanje između njegova brata i napadača, muškarca koji je bio izveden iz dvorane. Kada sam ja pribjegao toj metodi, tim sam načinom izrazio neslaganje s okupacijom. Nisam je koristio kako bih napao sunarodnjaka, rekao je El-Zaidi.

Uz povik ‘Ovo ti je oproštajni poljubac, pseto’, irački novinar gađao je cipelama bivšeg američkog predsjednika 14. prosinca 2008., kada je Bush bio u oproštajnom posjetu Bagdadu. Irački sud osudio ga je na godinu zatvora zbog ‘napada na šefa države u službenom posjetu’ zemlji, a nakon odslužene devetomjesečne kazne pušten je zbog dobra vladanja.

El-Zaidija u arpaskom svijetu slave kao junaka protiv zapadne dominacije, no po izlasku iz zatvora on je izbjegao u Libanon strahujući za svoju sigurnost. U Švicarskoj je novinar osnovao humanitarnu zakladu za pomoć Iračanima, poglavito siročad i udovice te vjeruje da će se vratiti u Irak.

Index.hr

Leave a Reply

*

captcha *