Šef policije Dubaija je izjavio da je 99%, ako ne i 100%, siguran da su izraelski operativci umiješani u ubistvo Mahmuda el-Mahbuha, ali Izrael tvrdi da nema dokaza da su umiješani.

Britanska vlada je izjavila da su uvrijeđeni da je šest britanskih pasoša zloupotrijebljeno.

Interpol je izdao crvene potjernice za osumnjičenima. Crvene potjernice nisu međunarodni nalog za hapšenje, ali predstavljaju zatjev za hapšenje zbog procedure izručenja drugoj državi.

Interpol tvrdi da su osumnjičeni ukrali prave identitete i da su imena upotrijebljena za pravljenje lažnih dokumenata. Također, u potjernicama stoji da su detalji postirani u cilju onemogućivanja putovanja ubicama sa istim falsifikovanim dokumentima.

Generalni sekretar Interpola Ronald K Noble je izjavio: “Vjerujemo da nam pravi identiteti osoba na potjernicama još nisu poznati.”

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, koji je i sam jevrejskog porijekla izjavio je danas da je spreman provesti “temeljnu” istragu o zloupotrebi britanskih pasoša u slučaju ubistva funkcionera Hamasa.

Pitanje je koliko je Britanija spremna da zaoštri situaciju sa Izraelom, imajući u vidu veliku naklonost britanskog premijera Gordona Browna Izraelu i snagu izraelskog lobija u Britaniji.

Prema nekim britanskim komentatorima, niko u Evropi neće “pustiti ni jednu suzu” za funkcionerom Hamasa i jedini stvaran problem u ovom slučaju je zloupotreba dokumenata.

 

IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *