Posljednja takva pošiljke opasnih iz Kine uvezenih predmeta pronašle su inspekcijske službe RS prije nekoliko dana.

Roba na analizi

“Kod materijala”, napominje inspektor Desmir Miljić, “koji dolaze u kontakt s hranom, najčešće utvrđivano lako skidanje unutrašnjeg premaza, oštećenje površina i rubova, a povremeno i migracija teških metala”.

“Radi se o keramičkim šalicama, kalupima za kolače, ovalima i mlinovima za mljevenje mesa”, naglasio je Miljić, a prenose “Večernje novosti”. Uz kućanska pomagala, dječje igračke, iz Kine se uvozi i kancerogena odjeća koja u sebi ima previše formaldehida i teških metala, poput olova, kadmija i kroma.

“Postoji velika mogućnost da je našim kupcima dostupna i dječja odjeća koja, prema istraživanjima u Kini’, sadrži štetne kemikalije”, tvrdi Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Kineski proizvodi u BiH se, ističe on, najčešće uvoze u kontejnerima, što predstavlja glavni problem u pogledu ispitivanja njihove ispravnosti. Uzima se samo nekoliko uzoraka, čije ispitivanje može pokazati da je riječ o ispravnim proizvodima, što ne mora značiti da nijedan proizvod ne sadrži štetne materije. “Da bi roba, ‘zakopana’ u kontejnerima, izdržala visoku temperaturu i transport te bila zaštićena od žohara, stavljaju se razne kemikalije, koje kasnije mogu štetiti zdravlju ljudi”, ističe Lakota. Problem u kontroli ovakvih proizvoda leži u njihovoj količini koja se uvozi u BiH i nemogućnosti da inspekcijske službe svaku pošiljku provjere.

Dječje igračke opasne

Utvrđeno je da je 67,7 posto dječjeg namještaja ispravno s kemijskog aspekta, ali da u nekim proizvodima ima previše formaldehida i teških metala, poput olova, kadmija i kroma. Glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS-a Desimir Miljić kaže da inspektori uzimaju uzorke i dostavljaju ih na laboratorijsko ispitivanje ako postoji osnovana sumnja da odjeća i drugi predmeti koje koriste ljudi sadrže materijom štetne po zdravlje. “Štetni proizvodi se zabranjuje i idu na uništavanje”, objašnjava Miljić.

Doznajemo.com/Večernji list

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *