Gates-Warren inicijativa do sada je privukla 38 američkih milijardera uključujući i Michaela Bloomberga, gradonačelnika New Yorka i osnivača Bloomberg LP za financijske usluge, Ted Turnera osnivača CNN-a i redatelja George Lucas. Ukupne donacije do sada su dosegle 230 milijarde dolara. Kad je Bin Mahfouz najavio svoju inicijativu, bio je suočen s kritikama od strane medija, a posebno saudijskim novinarem Kemal Abdul Qaderom koji je inicijativu nazvao “običnom propagandom”. “Ako to zaista misli, on mora uvjeriti biznismene da doniraju namanje jednu desetinu svog bogatstva”, napisao je Abudl Qader. “Na taj način, siromaštvo će nestati u Kraljevini i svaki Saudijac će posjedovati kuću.”

SAD je dom za oko 403 milijardera, koji čine većinu svjetskih milijardera. Ukupno bogatstva u vlasništvu Arapa se procjenjuje na 800 milijardi dolara, raspođenih između oko 200.000 ljudi. Većina tog bogatstva dolazi iz Zaljeva, koji je dom za 78.000 najbogatijih u arapskom svijetu. Uprkos globalnoj financijskoj krizi, koja je naudila biznismenima širom svijeta, saudijski i zaljevski biznismeni i dalje spadaju u 50 najbogatijih Arapa. Saudijski milijarderi čine 32% od spisaka bogataša, a zatim slijede Emiraćani pa Kuvajćani.

Međutim, doprinos arapskih milijardera je izuzetno slab u odnosu na donacije u Sjedinjenim Državama i koje su dosegnule 260 milijardi dolara u 2006, duplo veći iznos nego u 1995. Popis svjetskih najvećih donatora lišen je arapskih imena, dok zapadnjački biznismeni dolaze na vrh. Gordon Moore Earle i njegova supruga Betty zajedno su donirali 5 milijardi dolara kad su dali polovinu dionica svoje firme Intel Corporation. Kritičari uspoređuju gotovo nepostojeću ulogu arapskih žena s donacijiom od 500 miliona dolara od strane Veronice Atkins, udovice dr. Roberta Atkinsa koji je pokrenuo jednu od najpoznatijih svjetskih dijeta, za borbu protiv pretilosti i dijabetesa. Bogatstvo Saudijskih žena u bankama se procjenjuje na 70 do 100 milijardi saudijskih rijala, samo 30% od onog uloženog. Prema statistikama, žene iz regije Zaljeva će posjedovati 385 milijarde dolara do 2011. Saudijske žene su na prvom mjestu, a slijede ih Kuvajćanke.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *