Nisab za ramazan 1433. h. godine iznosi 7.371,00KM ili 3.769,00€.

Prijedlogom Vjerskoprosvjetne službe i Ureda za zekat Rijaseta, te analizom svojih članova, Rijaset Islamske zajednice u BiH se na pomenutoj sjednici opredijelio za određivanje nisaba za 1433/34. h.g., odnosno 2012/2013. godinu po cijeni koštanja zlata (finoće “good delivery gold” 999/99, odnosno 24 karata), a ne srebra, o čemu postoji uporište u šerijatskim propisima i dugogodišnjoj praksi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Rijaset Islamske zajednice u BiH je zadužio Ured za zekat da svakog mjeseca objavi novi iznos nisaba, shodno gore utvrđenim principima i promjenama cijene zlata na svjetskom i domaćem tržištu.

Na iznos nisaba i više od njega zekat se daje 2,5%.

Također, Ured za zekat podsjeća muslimane na ranije objavljenu informaciju da je Rijaset Islamske zajednice u BiH na pomenutoj, šestoj redovnoj sjednici utvrdio i visinu sadekatu-l-fitra za ramazan 1433. h. godine.

Sadekatu-l-fitr za ramazan 1433. h.g., odnosno 2012. godine u BiH iznosi za prvu kategoriju davalaca 20KM, drugu 10KM i treću 7KM, dok za muslimane u Bošnjačkoj dijaspori sadekatu-l-fitr za prvu kategoriju davalaca iznosa 20€, drugu 15€ i treću 10€ ili u protuvrijednosti drugih valuta.

Ured za zekat poziva muslimane u Bosni i Hercegovini i dijaspori da svoje obaveze davanja zekata i sadekatu-l-fitra ispune na odgovarajući način, u skladu sa šerijatskim propisima, davanjem u Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i tako potvrde svoju pripadnost muslimanskom ummetu i Islamskoj zajednici u Bosni I Hercegovini.

U cilju otklanjanja određenih nedoumica i problema koji su se javili nakon objavljivanja izvještaja o prikupljenom zekatu i sadekatu-l-fitru u 2011./1432. h. godini, u kojem su istaknuta i kašnjenja u uplati prikupljenih sredstava iz određenih krovnih organizacija iz Bošnjačke dijaspore, Ured za zekat obavještava muslimane, posebno iz krovnih organizacija pomenutih u izvještaju da su one naknadno uplatile pripadajući procenat u Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Uvjereni smo da će u ovoj godini i te krovne organizacije blagovremeno uplatiti pripadajući procenat u Fond Bejtu-l-mal i tako otkloniti mogućnost sumnje i nepovjerenja u njihovu sposobnost da ovaj posao vode na odgovarajući način.

Ured za zekat koristi priliku da svim muslimanima, članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čestita nastupajuće mubarek dane, sa željom da ih provedu u istinskom ibadetu, dobrom zdravlju i rahatluku.

Ramazan Mubarek Olsun!

(Rijaset)

Leave a Reply

*

captcha *