Iako Olimpijski sportovi kao što su ragbi i taekwondo dopuštaju muslimankama da nose maramu na glavi, u najpopularnijem sportu – nogometu, to nije dozvoljeno ‘iz sigurnosnih razloga’. Potpredsjednik FIFA-e, jordanski princ Ali Bin Al-Hussein za Reuters je izjavio da se nada kako bi narednog mjeseca ova odluka mogla biti izmijenjena. ”Važno je da svako ima priliku baviti se sportom koji voli i očito je da se pravila moraju izmijeniti” izjavio je za Reuters.

Ovo je posebno postalo aktuelno nakon što je ženska nogometna reprezentacija Irana odustala od utakmice protiv Jordana u drugom kolu kvalifikacija za Olimpijadu, jer nisu htjele skinuti marame. Do tada su Iranke bile u vrhu svoje grupe, ali njihovi snovi o Olimpijadi su se srušili, piše Patrick Johnston, novinar Reutersa.

Velcro hidžab

“Mislim da nogomet, kao najpopularniji sport u svijetu, treba biti dostupan svima”, smatra Princ koji se nada da će IFAB -zakonodavno tijelo FIFA-e donijeti odluku u korist muslimanki. Na sastanku IFAB-a 3. marta planirano je da se predstavi tzv. Velcro hidžab, dizajniran u Holandiji. Ovo pokrivalo za glavu omogućava veći stepen sigurnosti. ”Drugi sportovi, poput ragbija, mogu se igrati sa hidžabom, zato se nadamo da će slično biti i sa nogometom”, kaže princ.

Hidžab je zabranjen 2007. godine, a FIFA je 2010. modificirala pravilo dozvolivši određeni oblik kape koja bi pokrila glavu igračice. No i dalje je zabranjeno da tkanina ide ispod nivoa ušiju do vrata. Upitan da li je zabrinut da će muslimanke odustati od nogometa zbog ovog pravila, princ Ali je rekao da je za mnoge već prekasno. ”Mislim da moramo dati pravo na igru svima širom svijeta, kao i poštivati druge kulture”, izjavio je za Reuters.

Duga kosa može više smetati

Po njegovom mišljenju, sigurnosni argumenti FIFA-e su prestrogi. Princ kaže da je mnogo vjerovatnije da će duga kosa igrača izazvati ozljedu na terenu. Po njegovim saznanjima, hidžab nikada nije izazvao ni jednu ozljedu na ženskim utakmicama. ”Ako želite imati ‘fancy frizuru’, nije problem, samo neka se igra. Postoji toliko mnogo žena koje imaju pravo sudjelovati u ovom sportu”, kaže on, naglašavajući da pri tom FIFA troši oko 15 % svog proračuna na razvoj ženskog nogometa.

Igračice ekipe Jordana pokrenule su Facebook grupu ‘Let us play’ koja za sada ima preko 30.000 članova. S obzirom da na svijetu ima 650 miliona žena koje nose Hidžab, sigurno je da bi promjenom pravila FIFA-e fudbal dobio mnogo novih pristalica, smatra jordanski princ Ali Bin Al-Hussein.

 

(tipba)

Leave a Reply

*

captcha *