Zajednička komisija

Studenti, profesori i ostali koji učestvuju u radu Univerziteta, moći će uputiti potpisane ili anonimne prijave za ovakve slučajeve. Prijave će razmatrati komisija sastavljena od profesora i studenata.

Osim toga, bit će donesen i niz drugih mjera kako bi se popularizirala borba protiv korupcije te kako bi se ljudima skrenula pažnja na važnost prijavljivanja ovakvih slučajeva, dogovoreno je na sastanku koji je održan prije nekoliko dana.

Između ostalog, donesena je odluka da Studentski parlament po fakultetima postavi plakate s natpisom “Nastavnici, saradnici, zaposlenici i studenti Univerziteta u Sarajevu u borbi protiv korupcije i nedoličnog ponašanja”. O ostalim mjerama i detaljima u vezi s cijelim procesom razgovor će biti vođen narednih dana.

Predsjednik Studentskog parlamenta i član komisije Adi Džamalija kazao je za “Dnevni avaz” da će na ovaj način biti ispitane sve špekulacije koje se mogu čuti u javnosti.  

Zapošljavanje rodbine

– Osim korupcije, bit će moguće prijavljivati i razne druge stvari, poput nepotizma, odnosno zapošljavanja rodbine i prijatelja na fakultetima. Osim studenata, prijave će moći podnositi i sami profesori i ostali uposlenici – kazao je Džamalija.

Pod nedoličnim ponašanjem smatrat će se, između ostalog, dolaženje na nastavu u pijanom stanju, što se ne dešava rijetko. Džamalija dodaje da je “bilo govora da ima i profesora koji nisu psihički zdravi, odnosno koji su neuračunljivi”, te da je sve to potrebno istražiti.

Studenti će zahtijevati da se pod nedoličnim ponašanjem, između ostalog, smatra i to ako ih profesori primoravaju da kupe njihovu knjigu, i to po nerealnoj cijeni.

Skupe knjige

Studenti godišnje moraju izdvajati oko 400 KM za udžbenike, uglavnom svojih profesora.

Te knjige, iako se smatraju autorskim djelima, zapravo su uglavnom kompilacija drugih udžbenika iz tih naučnih oblasti, a koštaju od 30 do 50 maraka.

avaz

Leave a Reply

*

captcha *