HURME

Najukusnija vrsta hurmi su mesnate i svježe hurme koje se nazivaju Medjool Rutab – nesušene hurme. Imam Ahmed bilježi hadis od Enesa, r.a., koji kaže: “Vjerovjesnik, s.a.v.s., bi ujutro pojeo par sočnih rutab hurmi prije namaza, a ako ih ne bi bilo – onda bi uzeo obične hurme, a ako ni takvih nema – onda bi se napio par gutljaja vode.” (Ebu Davud)

Hurme su sigurno jedan od rijetkih plodova koji sadrže većinu za ishranu čovjeka neophodnih hranljivih sastojaka. U jednom hadisu, naš Miljenik, Muhammed sallalahu alejhi we sellem kaže: “Ukućani neće osjetiti glad dok god se kod njih nalaze hurme.” (Muslim) Ustanovljeno je da hurme sadrže veliki broj važnih prehrambenih sastojaka koje jačaju imunitet i tijelu daju energiju. Hurme također sadrže veliku koncentraciju šećera, minerala i vitamina koji su lahki za probavu, te pospješuju tjelesnu energiju, toplotu i pokretljivost. S druge strane, hurme pored hrane predstavljaju i lijek. Hurme imaju djelotvorni učinak na stanje žene prilikom porođaja, jer pomažu jačanju mišića maternice i regulišu kontrakcije.

HURME U KUR’ANU

U devetnaestoj suri u Kur’anu, Suri Merjem, koja je objavljenja u Meki a sadrži 68 ajeta, Merjemi, r.a., se preporučuju Hurme u njenim teškim porođajnim bolovima. U suri Merjem se kaže:

“I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. ‘Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!’, povika ona. I on je, niže nje, zovnu: ‘Ne žalosti se, Gospodar tvoj dao je da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posut će se po tebi datule svježe. Pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: ‘Ja sam se zavjetovala Svemilosnom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti.”” (sura Merjem 23-26 ajet).

Amr ibn Mejmun kaže da porodiljama nije ništa bolje od hurmi- svježih datula (tj.rutab) i to potkrepljuje citiranjem gore navedenih ajeta. Inače hurme stimulišu maternicu trudnice regulisanjem i pospješivanjem kontrakcija što olakšava porod. Hurma sadrži supstancu koja steže matericu. Ona pomaže da se mišići materice jače stegnu te brže istisnu plod. Ovako stegnuti mišici ublažavaju krvarenje. Hurme sadrže određene vrste šećera poput fruktoze i glukoze te minerale i proteine koji su, ukoliko ih žena na porođaju uzme, za nju najbolja hrana i daju joj veliku količnu energije.

 

Izvor: preporod.com

Leave a Reply

*

captcha *