U okviru opsežne humanitarne akcije, koju je inicirao premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, Turski polumjesec je u prethodna tri mjeseca dostavio pomoć za 100 hiljada muslimana Arakana koji se nalaze u izbjeglištvu u Bangladešu.

Tako je i za vrijeme Kurban-bajrama u gradu Sittwe, u pokrajini Rakhine, Turski polumjesec podijelio meso i hranu muslimanima i budistima koji žive na tom području. Također, Turski polumjesec želi realizirati projekte kao što su restauracija stambenih objekata i vjerskih ustanova oštećenih u oružanim sukobima, kao i poljoprivredne projekte kako bi tamošnji stanovnici samostalno mogli uzgajati poljoprivredne proizvode.

Predsjednik delegacije Turskog polumjeseca u Bangladešu Omer Kemal Borali izjavio je za agenciju Anadolija da od 28. juna organizacija Turskog polumjeseca dostavlja humanitarnu pomoć iz Turske muslimanima Arakana koji žive u Bangladešu.

“Do sada smo dostavili pomoć za 15 hiljada porodica i za više od 100 hiljada osoba. Ovo nam je najveći izvor motivacije da nastavimo sa našim aktivnostima”, kazao je Borali.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *