– I serija o Sulejmanu veličanstvenom, koja je kod nas toliko popularna, dio je iinformacijskog rata, odnosno informacijskog osvajanja drugih zemalja. Pogledajte u kakvom svjetlu je prikazan turski sultan: kao moralna vertikala i neodoljiv muškarac, zbog kojeg bi sve hrvatske žene trebale, valjda, poželjeti živjeti u haremu. U isto vrijeme on sve kršćane naziva nevjernicima i drži ih manje vrijednim. Ništa tu nije slučajno – upire prstom Domazet, te podsjeća da Turska u zadnje vrijeme jača i ekonomski i demografski, za razliku od Europe, čije je južno krilo zadnjih godina najviše oslabilo.

Domazet pojašnjava da je i turski premijer Erdogan, predstavljajući dugoročnu strategiju Turske, nedavno spominjao 1071. godinu, kao prekretnicu nakon koje je počela jačati turska moć i turski imperij, te je u tom smislu kazao da bi do 2071. Turska trebala ponovno postati sila kakva je nekad bila.

Geostrateška i geopolitička situacija u zadnje vrijeme se promijenila, primjećuje, jer su i Sjedinjene Američke Države, zbog sve očitijeg prodiranja Rusije i Turske u zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, odlučile biti više prisutne na ovim prostorima.

– SAD žele napraviti reviziju Daytonskog, odnosno Washingtonskog sporazuma, žele jaču Federaciju BiH i jačanje uloge Hrvata u Bosni i Hercegovini. Upravo zato u Bosnu bi trebala doći američka državna tajnica Hillary Clinton, a u tom svjetlu gledam i na vijest da će Dragan Lozančić, koji uz hrvatsko ima i američko državljanstvo, postati šef hrvatske obavještajne službe SOA-e. Amerikanci ne žele mirno gledati turski i ruski ulazak na ove prostore, što je za Hrvatsku u ovoj situaciji dobro. Podsjećam da su hrvatske i američke obavještajne službe odlično surađivale tijekom devedesetih i da je upravo zato Hrvatska i pobijedila u ratu. Kasnije je ta suradnja, s razbijanjem hrvatskog obavještajnog sustava, gotovo iščezla, a sada bi se mogla ponovno uspostaviti – kaže Domazet.

Vakat.ba

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *