IslamBosna.ba– Zvijezde Hollywooda pokrenule su bojkot jednog od najpoznatijih hotela u području zbog uvođenja šerijata na Brunejima.

Komičari Jay Leno i Ellen DeGeneres nalaze se među slavnim osobama koje podržavaju bojkot Beverly Hills Hotela i drugih hotela u vlasništvu Bruneja.

Nakon žestoke debate, Gradsko vijeće Beverly Hillsa je jednoglasno odlučilo da osudi postupak Bruneja.

Gradonačelnica Beverly Hillsa, Lili Bosse, pozvala je Gradsko vijeće da usvoji rezoluciju kojom se osuđuje uvođenje šerijata na Brunejima i da prisile ovu zemlju da proda hotel kao i druge nekretnine.

Vijeće je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom osuđuje sultanat, ali su bili podijeljeni po pitanju bojkota hotela.

Osnivač Virgin grupe, Richard Branson, u subotu na svom Twitter profilu je objavio  komentar u kojem navodi da njegovi uposlenici i porodica više neće odsjedati u luksuznom lancu hotela ‘dok sultan ne bude poštovao osnovna ljudska prava’.

Nekoliko organizacija je otkazalo najavljene događaje u hotelu, koji je inače višegodišnje mjesto okupljanja holivudskih slavnih osoba, poput dobrotvorne večere Motion Picture koja se održava dan prije dodijele Oskara. Zatim tu je i Feminist Majority Foundation koja je otkazala svoje tradicionalno okupljanje u ovom hotelu.

U ponedjeljak su održani i protesti ispred hotela gdje su okupljeni pozivali na ukidanje šerijatskog zakona na Brunejima.

Znatno ranije sultan Bruneja, Hasan Belkije, poslao je jasnu poruku svijetu koja se tiče uvođenja šerijata: “Mi ni na koga ne gledamo u negativnom svjetlu, jer sve što čine, njihov je izbor i njihovo pravo. Mi od njih ne očekujemo da se s nama slože, jedino što očekujemo jeste da oni poštuju nas kao što mi poštujemo njih”.

 

IslamBosna.ba