IslamBosna.ba- Vatikanski prvi sporazum sa Palestincima, sporazum koji je Izrael napao kao kontraproduktivan za bliskoistočni mirovni sporazum- stupio je na snagu, objavila je u subotu Sveta Stolica.
Ovaj sporazum pokriva rad Crkve na području Svete zemlje pod palestinskom kontrolom, ali njegov značaj se vidi u širem smislu, kao simbol sve veće međunarodne podrške palestinskoj državi.

“S obzirom na sveobuhvatni sporazum između Svete Stolice i države Palestine, potpisan 26. juna 2015. godine, Sveta Stolica i država Palestina su jedna drugu obavjestile da su ispunjeni proceduralni zahtjevi za njegovo stupanje na snagu”, navodi se u saopćenju Vatikana.
“Sporazum… se tiče bitnih aspekata života i aktivnosti Crkve u Palestini, dok u isto vrijeme potvrđuje podršku pregovorima i mirnom rješenju sukoba u regiji”.

Izrael je napao sporazum kao preuranjen i kontraproduktivan naporima da Palestinci nastave direktne pregovore sa jevrejskom državom.

Vatikan je decenijama pažljivo izbjegavao da se upliće u najstariji bliskoistočni konflikt, posebno u “veoma delikatan” problem suvereniteta nad Jerusalemom koji je Izrael zauzeo u junskom ratu 1967., a 1980. proglasio za “jedinstvenu i vječitu” prijestolnicu, što Vatikan, kao i većina država, nikada nije priznao i svog nuncija nastavio da drži u Tel Avivu.

Generalna skupština UN-a je u novembru 2012. prihvatila rezoluciju kojom se Palestina priznaje u statusu posmatrača ne-člana, što od tada koristi i Vatikan.

IslamBosna.ba