IslamBosna.ba- Izuzetne ličnosti pokreću ljude i ostavljaju nezaboravan trag. Hiba eš-Šarfa je jedna od tih izuzetnih osoba. Samo pogled na nju će vam dati nagovještaj borbi kroz koje prolazi , a također i njen cjeloživotni trud da postane učiteljica sa Down sindromom.
Ona ostavlja svoj trag podučavajući učenike sa istim invaliditetom u Pojasu Gazze i ona je prva učiteljica u Gazzi sa Down sindromom.

Eš-Šarfa predaje u udruženju ‘Pravo na život’, nevladinoj organizaciji u Pojasu Gazze koja podržava i brine se o djeci s Down sindromom. Udruženje kroz svoj centar nastoji podučiti i rehabilitovati djecu s ciljem da pomogne njihovoj integraciji u društvo.
Činjenica da i sama ima Down sindrom je pomogla Hibi da bolje razumije i da se poveže s svojim učenicima. Ona je sjajan primjer onoga što udruženje nastoji: uklopiti djecu sa Down sindromom u  društvo.
Udruženje “Pravo na život” podržava el-Velid fondacija, koja nastoji pružiti objekte učenicima s Down sindromom kako bi mogli voditi uspješan život kao i svi ostali. Udruženje također nastoji proširiti svijest među stanovnicima koji su još uvijek prilično nesvjesni šta znači živjeti s Down sindromom. Postoji još puno toga što se može učiniti na ovom području ali eš-Šarfa je dokazala da je učinjen pozitivan korak prema ostvarenju cilja.
Eš-Šarfa je bliska sa svojim učenicima i može bolje odgovoriti njihovim potrebama te razumije njihova iskustva jer je sama prošla kroz slične borbe. Više od 400 djece se obrazuje u udruženju “Pravo na život”, gdje također imaju časove plesa, umjetnosti i životnih vještina.
Nebil el-Dženid, direktor rehabilitacije u Centru, kaže da se još puno toga mora poduzeti kako bi podržali osobe s Down sindromom u Gazzi.
“Imamo veliki broj radionica i programa za podizanje svijesti u lokalnoj zajednici, jer iskreno do sada lokalna zajednica je bila jako suzdržana u prihvatanju djece i mladih koji imaju ovaj poremećaj”, kazao je on.

IslamBosna.ba