Za prvu ruku donesena je odluka o proglašenju geoloških istraživanja nafte plina na području gdje i Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Federalni zavod za geologiju zaduženi da ipreme plan aktivnosti za izradu studije izvodljivosti istraživanja nafte i plina te administrativne i stručne pripreme za koje su zadužene spomenute dvije institucije trebale u roku od nekoliko mjeseci definisati zakonske uslove i kriterije, po kojima će brojne inostrane kompanije zainteresovane za istraživanje nafte i plina u budućnosti izvoditi radove. Nakon RS-a, Naftna industrija Srbije i Njeftegazinkor, komapnija kći ruske kompanije Zarubežnjeft, iskazali su do sada najozbiljnije zanimanje za geološka istraživanja naftnih područja i na prostoru Federacije BiH, o čemu su razgovarali već sa bivšom Vladom FBiH. Rusi su početkom prošle godine osnovali kompaniju pod nazivom Jadran – Naftagas, a koja je uz pomoć svojih stručnjaka napravila i prezentovala preliminarni program investicija u istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, piše “Večernji”.

U prvoj verziji geološka istraživanja potencijalnih naftnih polja u Hercegovini i sjevernoj Bosni gdje su identifikovane najveće naftne zalihe, stajala bi 13, a po maksimalnoj 47 miliona dolara, dok bi se kapitalne investicije kretale od 63 do 315 miliona KM, zavisno od rezultata istraživanja i ostvarene proizvodnje.

Projekt bi bio realizovan po principu “drvo riješenja”, sto znači da će realizacija sljedeće faze projekta zavisiti od rezultata prethodne. Ruske i srpske naftne kompanije nisu jedine pokazale zanimanje za istraživanje naftnih polja u FBiH. Spomenimo da je na Energoinvestov međunarodni javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, koji je raspisan prije dvije godine, stiglo pet ponuda. Pristigle su ponude od kompanija “Transglobal Petroleum” iz Hustona (Texas, SAD), “Seed Rock” ispred Longwiew Capital Partners (Kanada), “Delta Hvdrocarbons” (Holandija) i MOL (Mađarska) i INA (Hrvatska), menadžment kanadske grupacije “Longwiew Capital Partners”, Kanada.

Prema tvrdnjama stručnjaka, na području Glamoča, Livanjskog polja, doline Neretve pa do Neuma i dalje prema Crnoj Gori i Albaniji, navodno se nalaze najveće zalihe nafte u Evropi. Prema tim studijama u hercegovačkom podzemlju krije se čak 500 miliona tona “crnog zlata”.

Bivši predsjednik vlade Federacije BiH Edhem Bičakčić potvrdio je za “Večernji” kako je još u vrijeme njegovog mandata iz sjedišta kompanije “Amoco” u Chicagu, koja je radila istraživanja naftnih polja, dobio dio dokumentacije koju je prenio u Sarajevo.

Austrijski stručnjak za naftu prof. dr. Siegfried Tischler tvrdi da je u Bosni i Hercegovini nađeno dvije i pol milijarde barela nafte, što je nekoliko postotaka od ukupne količine nafte koju je čovječanstvo ikada proizvelo.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *