IslamBosna.ba – Zamjenik predsjednika Hamasovog Politbiroa i nekadašnji premijer palestinske vlade dr. Ismail Henije je sinoć kazao kako se Izrael boji da će Gazza iznova eksplodirati i zbog toga nastoji postići dugoročno primirje.

Govoreći na svečanosti koju je organizirao jedan od vođa Hamasa Mahmud ez-Zehar u povodu izlaska iz štampe njegovog romana “El-Asf el-Me’kul” koji govori o sjećanjima na prošlogodišnju izraelski agresiju na Gazzu, Henije je kazao: “Međunarodno nastojanje da se postigne trajni sporazum je posljedica prošlogodišnje agresije na pojas Gazze. Svi se plaše da Gazza ne eksplodira ponovo. Naš neprijatelj se plaši toga i zato šalje izaslanstva tražeći primirje.”

Zadnjih nekoliko mjeseci u žiži je priča o postizanju trajnijeg mira između pojasa Gazze i Izraela, a ključni posrednik u pregovorima je bivši britanski premijer, Tony Bler koji nastoji izdejstvovati garancije Hamasa da neće napadati južna područja okupirane Palestine, današnjeg Izraela, a za uzvrat bi Izrael trebao obustaviti opsadu ovog područja koja traje od 2007. godine.