IslamBosna.ba- Saudijski novinar Džemal Hašugdži je izjavio da je prije nekoliko mjeseci napustio Saudijsku Arabiju zbog nepostojanja političkog života.

U intervju za CNN, Hašugdži je pozvao da se cijelom saudijskom društvu dozvoli učešće u procesu reformi.

Hašugdži je kazao da se osjećao ‘uvrijeđenim’ nakon što ga je pozvao zvaničnik blizak Kraljevskom sudu i tražio od njega da ćuti i ne kritikuje američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Znam mnoge Saudijce koji su bili u državnoj sigurnosti prije hapšenja i potpisali obećanje da se neće suprotstavljati vladi, što nije Saudijska Arabija koju nam treba. Nama je potrebna holistička Saudijska Arabija”, kazao je on.

“Ne bismo se trebali osloboditi radikalnog selefizma kako bismo impresionirali radikalni liberalizam ili kako se već zove, reforma je nešto u čemu moraju učestvovati svi sektori društva”, kazao je Hašugdži.

Govoreći o više od 70 osoba koje su uhapsile saudijske vlasti, Hašugdži je kazao ‘kasnije će se pojaviti mnoge teorije zavjere, ali vidimo da ovih 70 zatvorenika dolaze iz različitih pravaca i ne pripadaju jednog organizaciji”.

“Mi ustvari nemamo politički život u Saudijskoj Arabiji, stranke su zabranjene, organizacije nisu dozvoljene, tako da nemam stvarno dobar odgovor”, kazao je on dodajući da je jedina zajednička stvar ovim ljudima da su nezavisni i da su izrazili zabrinutost po pitanju jedne ili druge stvari koja je normalna u svakom slobodnom društvu.

“Ljudima bi trebalo dozvoliti da izraze svoju zabrinutost i poglede o bilo kojem pitanju, bilo da je ekonomsko ili socijalno sve dok ne podržavaju ili pozivaju na nasilje”, kazao je on.

IslamBosna.ba