IslamBosna.ba– Saudijski publicista Džemal Hašugdži, usko povezan sa najvišim odlučujućim vrhom Kraljevine Saudijske Arabije, na svom Twitteru je objavio da će kralj Selman bin Abdulaziz postići dogovor sa Muslimanskom braćom ukoliko bude smatrao da je to korisno u zaustavljanju širenja Irana u regiji.

U pokušaju da opravda politiku Kraljevine prema vojnom udaru u Egiptu, iako vlasti koje su izvršile državni udar progone Muslimansku braću, Hašugdži kaže: „Kralj Selman je naslijedio stanje u Egiptu“, ukazujući na nasljeđe koje je ostavio prethodni kralj Abdullah bin Abdulaziz. On je dodao: „Recimo da se puno toga dogodilo od tada u Egiptu i da postoji određeni status quo“.

Pojedini analitičari su zaključili da Hašugdžijeve primjedbe zaista izražavaju uvjerenje saudijskih vlasti, a to se može smatrati kao pokušaj Kraljevine Saudijske Arabije da izbjegne moralnu i međunarodnu odgovornost s obzirom na nedemokratsko rušenje Muslimanske braće.

Haškadži je rekao: „Kralj Selman bin Abdulaziz je, od kako je preuzeo odgovornost, usmjerio novu politiku u regiji“. On je naglasio da je kralj zaokupljen sa dva glavna problema- zaustavljanje pogoršavanja stanja na arapskom istoku i okončanje iranske hegemonije u cijeloj regiji.

Hašugdži dodaje ‘zaustavljanje iranske hegemonije i sprječavanje njegovog daljeg širenja u arapskoj regiji zahtijeva zamrzavanje svih nesuglasica sa trenutnim političkim islamom“. On je istakao da ukoliko bi odnosi sa Braćom bili korisni za isključivanje Husa i vraćanje stabilnosti u Jemenu, Saudijska Arabija će to učiniti, a ukoliko bude potrebno on će to također učiniti i u Siriji.

U pokušaju da izbjegne odgovor na dvostruke standarde Kraljevine u rješavanju državnog udara u Jemenu i državnog udara u Egiptu, Hašugdži je kao: „Ostavite egipatski slučaj po strani, jer je kralj Selman naslijedio egipatsko stanje ovakvim kakvo jeste, i u ovom trenutku to nije prioritet Saudije“.

IslamBosna.ba