jedinjeni narodi nisu u četvrtak poslije podne imali komentara oko žalbe koju je bivša glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte  (ICTY), Florence Hartman UN-u na odluku Tribunala da je kazni zbog nepoštivanja suda. Eduardo del Buey, zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika UN-a rekao je da u centrali UN-a u New Yorku ništa neznaju o žalbi Hartmanove Svjetskoj organizaciji. On je sugerirao, kako se to pitanje treba uputiti Odjelu UN-a za ljudska prava.

Hartmann je, kako se doznaje iz medijskih izvješća – doista uputila apel specijalnom izvjestitelju UN-a zbog kršenja slobode izražavanja, u kom je na 71 stranici iznijela detalje svog slučaja i pojasnila kršenje prava na slobodu iznošenja informacija od javnog i općeg interesa, prenosi Index.hr.

Isti izvor podsjeća, kako je Haški sud je 2009. Hartmann osudio zbog nepoštivanja suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića, za što je morala platiti kaznu od 7000 eura. Hartmann u predviđenom roku nije uplatila globu, niti u naknadnom roku nakon opomene, zbog čega je sud izdao nalog za njenim uhićenjem i odredio joj sedmodnevnu zatvorsku kaznu.  S druge strane, Hartmann tvrdi da je novce uplatila na račun u francuskoj banci, do čega je Tribunal mogao doći da se obratio francuskim vlastima kako je trebao.

Hartmann sad od UN-a traži da ustanovi je li Haški sud presudom izvršio kršenje međunarodnih normi prava za slobodu izražavanja, što se nastavilo i izdavanjem međunarodne tjeralice. No, UN, kako je to rečeno za Webpublicapress još sve to treba prostudirati.

 

(webpublicapressnet)

Leave a Reply

*

captcha *