IslamBosna.ba- Prema obavještajnim izvorima, saudijski kralj Selman je nedavno bio prisiljen da interveniše u borbi moći između prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana i plemena koja čine Nacionalnu gardu.

Nacionalna garda se sastoji od boraca koji predstavljaju centralna plemena Kraljevine koja su lojalna porodici Ali Saud od osnivanja zemlje i koja godinama uživaju određenu nezavisnost od saudijskih sigurnosnih službi.

Muhammed bin Selman želi da ukine privilegije koja su plemena stekla shodno vezama sa Nacionalnom gardom.

Međutim, određeni broj plemenskih šejhova je uhapšen i prisiljen da slijedi političku misao prijestolonasljednika, prema francuskom magazinu Intelligence online.

Ovaj korak je izazvao veliki nemir među plemenima, čim su se oporavili od trauma izazvanih zlostavljanjem, plemena Mutejr, en-Niza, Utejba, Beni Auf, el-Benan, Gamd, Beni Džizan i Beni Hilal su se žalili Kraljevskoj palati.

Kralj Selman bin Abdulaziz je lično intervenisao da smiri narasle tenzije.

Obezbjeđivanje balansa između različitih plemena u zemlji je jedna od glavnih uloga kralja Saudijske Arabije. Prema francuskom magazinu, iako se Bin Selman trenutno povukao iz svoje kampanje, on je i dalje odlučan u namjeri da obuzda pobunjena plemena.

Kampanju protiv plemena i Nacionalne garde predvodi general Abdulaziz bin Muhammed el-Huvejrini, vođa saudijskog državnog sigurnosnog aparata, koji je pod kontrolom prijestolonasljednika i nadgleda sve unutrašnje sigurnosne i obavještajne agencije.

Mnoga plemena su moćna i mogu utjecati na druge ne samo unutar Kraljevine, već i izvan njezinih granica, poput Mutejr plemena, koje se također proteže i na Kuvajt i Katar, kao i Šammar pleme koje se proteže na Siriju i Irak.

Nacionalna garda se nalazi pod jakom kontrolom i opsadom od 2015. godine, otkako je na vlast došao kralj Selman a kasnije i njegov sin, koji nastoje da unište baštinu ranijeg kralja Abdullaha.

Njegov sin, princ Mu’teb bin Abdullah je komandovao Gardom sve dok u novembru nije zbačen i uhašen u navodnoj kampanji slamanja korupcije

Mut’eb bin Abdullah je pušten na slobodu nekoliko sedmica kasnije nakon što je prisiljen da plati milijarde dolara, a Halid bin Abdullaziz el-Ajjaf je imenovan kao šef Nacionalne garde. On potiče iz plemena Šammar iz Nedžda.

IslamBosna.ba