IslamBosna.ba – Mahmud ez-Zehar, član Hamasovog Politbiroa i jedan od najistaknutijih vođa pokreta u Pojasu Gazze, saopćio je da “je potvrda primirja sa izraelskim okupatorom uvjetovana prestankom opsade Gazze.”

On je u izjavi za novinske agencije saopćio da je “primirje sa okupatorom na snazi i ukoliko okupator želi da se ono nastavi onda mora i platiti cijenu toga, a cijena je potpuni prekid opsade Gazze.”

On je istakao da su se sve palestinske frakcije i organizacije složile da se postigne primirje sa okupatorom pod uvjetom da se prekine opsada Gazze i ukoliko Izrael želi da se primirje nastavi, onda mora doći do prekida opsade, jer svaki potez mora imati i kontrauslugu.

Ez-Zehar je žestoko napao Izrael jer do sada nije došlo do prekida opsade iako je prošlo više od godinu dana od prošlogodišnjih napada na Gazzu, zapitavši se do kad će trajati primirje u kojem Izrael nije ispunio svoju obavezu.

26. avgusta prošle godine, nakoj 51 dan žestoke izraelske agresije na Pojas Gazze u Kairu je saopćeno da je postignut dogovor o prekidu vatre. Jedan od uvjeta prekida vatre bilo je i okončanje opsade Gazze do kojeg ni godinu dana nakon primirja još nije došlo.