IslamBosna.ba– Član izraelskog parlamenta, Knesseta, verbalno je napao Palestince koji su krenuli iz Pojasa Gaze da posjete članove porodica zatvorene u izraelskom zatvoru, nazivajući njihove sinove “psima” i “teroristima”.

Oren Hazan, član Vlade premijera Benjamina Netanyahua, u ponedjeljak je ušao u autobus kojim su se porodice zatvorenika vozile ka zatvoru Nafha na jugu Izraela. Uz pratnju policajaca i televizijskih ekipa, Hazan je vikao na jednu od majki: “Tvoj sin je pseto! On je pseto! Dolazite da posjetite đubre koje sjedi ovdje u zatvoru, a vi ga smatrate članom porodice.”

Kad je pokušala odgovoriti, Hazan ju je nekoliko puta odgurnuo i rekao joj da šuti.

“Ja ću se potruditi da vama više ne bude dozvoljeno da ovdje dolazite u posjetu. Učinit ćemo sve da tako bude. Niste poželjni ovdje. Naučili ste sina da ubija i uskoro ćemo mu mi pokazati put pod zemlju.”

Majka mu je rekla da bude ljubazniji, on joj je odgovorio: “Naučila je svog sina da ubija i mrzi. Prema takvim poput nje se ne ponašam ljubazno”.

Hazan je sa svojom pratnjom blokirao ulaz u zatvor Nefha u znak protesta zbog toga što Hamas odbija da dadne Izraelu ili Crvenom križu informacije o izraelskim zarobljenicima i tijelima zarobljenika iz posljednje izraelske ofanzive na Pojas Gazze.

Glasnogovornik Hamasovog oružanog krila, Brigada Izuddin el-Kassam, osudio je nasilničko ponašanje Orena Hazana: “Budi hrabar pa se sa ovim pitanjem suoči na pravom mjestu i pokaže svoju hrabrost umjesto da je pokazuješ nasiljem nad ženama”, poručio je Ebu Ubejde.

On je poslao poruku okupatorima, koji je “doveo njihove vojnike i ostavio ih u nepoznato, umjesto da se istinski, časno i ljudski bore oni su izabrali put kukavica koji su se odrekli svojih odgovornosti i pobjegli od plaćanja cijene’.

Hamas zahtjeva oslobađanje palestinskih zarobljenika u zamjenu za Izraelce.

“Uvjeravamo vaše herojske zarobljenike i njihove strpljive porodice da je arogancija okupatora predodređena da propadne. Zora slobode, nesumnjivo, dolazi.”

IslamBosna.ba