IslamBosna.ba– Hamas je u ponedjeljak kritikovao izjave američkog ambasadora u Izraelu nakon što je prijetio da će poraziti Hamas i povratiti tijela zarobljenih izraelskih vojnika.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu, David Friedman je u nedjelju prisustvovao svečanosti u okupiranom Jerusalemu, posvećujući plaketu zarobljenom izraelskom vojniku Hadaru Goldinu, riječima: “SAD je posvećena porazu Hamasa i mi smo posvećeni tome da okončamo patnju izraelskih roditelja”, prema pisanju Jerusalem Posta. On je nazvao Hamas ‘zlom terorističkom organizacijom’.

Novoimenovani ambasador je dodao: “Nisam zainteresovan za direktno pregovaranje sa Hamasom, ali će oni biti poraženi. Siguran sam u to”.

Friedman je dalje optužio pokret otpora Hamas za ‘terorizam’ i ‘varvarizam’.

Odgovarajući na optužbe, glasnogovornik Hamasa, Fevzi Berhum je njegove riječi nazvao ‘drskim i bezobraznim’ te je da su dokaz ‘neznanja SAD i njegovog ambasadora o snažnoj odlučnosti i obrambenim potencijalima Hamasa”.

U svojoj izjavi Berhum je kazao: “Opkoljena Gaza je otkrila vaše varke. Herojski otpor Hamasa i našeg naroda će srušiti sve vaše planove”.

IslamBosna.ba