IslamBosna.ba- Izvori iz sirijske vojske, lokalni gradonačelnik istočnog Haleba i predstavnici opozicionih snaga su potvrdili da je postignut je dogovor o primirju u Halebu te da će i civilima i opozicionarima koji žele da napuste grad biće dozvoljeno da odu autobusom do srijede uvečer.

Izvor iz sirijske vojske je naveo da će evakuacija opozicionara početi u srijedu u pet sati ujutru po lokalnom vremenu, te da će opozicionari otići ka zapadnom dijelu provincije Haleb.

Zvaničnik iz opozicione grupe Brigada Sultan Murad je kaza da će prvi autobusi napustiti Haleb večeras ili ujutru.

Gradonačelnik istočnog Haleba, Brita Hagi Hasan, rekao je da to nije najbolje moguće rješenje, ali je najmanje loše, te da su to sada samo riječi koje preostaje sprovesti u djelo. On je dodao da će prvo pet autobusa prevesti stanovnike na zapad zemlje na bezbjedno mjesto te da će čitavim procesom rukovoditi Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).

Gradonačelnik je dodao da opozicionari ne vjeruju da će Assadov režim, kao i Rusija, ispoštovati svoji dio dogovora.

Iz brigade Ahrar eš-Šam su saopćili da će svi njihovi borci, kao i civili zarobljeni u maloj enklavi u istočnom Halebu, biti evakuisani večeras.
Međunarodni odbor Crvenog križa je izjavio za Reuters u utorak navečer da organizacija ‘priprema planove, tako da smo spremi da djelujemo brzo ukoliko to bude potrebno”.
“U ovom trenutku, različite strane i dalje razgovaraju o pojedinostima ovog sporazuma i kako će se sprovoditi”, kazao je glasnogovornik ICRC-a, Krista Armnstrong iz Ženeve.
“Nadamo se da će se ostvariti i što je najvažnije da će uzeti u obzir interese civila”.

 

IslamBosna.ba