IslamBosna.ba- Najveća bolnica u istočnom Halebu koji se nalazi pod kontrolom opozicionara uništena je nakon što bombardovanja u ranim jutarnjim satima u subotu.
Bolnica M10 ili Sakhur kliknika, najveći medicinski objekat koji je radio u opkoljenom istočnom dijelu grada pogođen je jutros sa četiri improvizirane bombe tzv ‘takozvane bunker-buster bombe, koje mogu prodrijeti duboko pod zemlju i uništiti zgrade do temelja, navodi SMART novinska agencija.
Agencija navodi da je bombardovanje prekinulo rad ove zdravstvene ustanove.
Žestoki zračni napadi su također prekinuli i vodosnadbijevanje u cijelom gradu, naveo je lokalni koordinacioni odbor za Sky News Arabia.
Napad je potvrdio Edham Sahlul iz Sirijsko-američkog medicinskog udruženja, koje podržava medicinske ustanove unutar Haleba.
Bolnice M10 i druga najveća bolnica u tom području, M2, su prethodno bombardovane u srijedu,što je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun ocijenio kao “ratni zločin”.
U odvojenom napadu u subotu ujutro uništena je i historijska jermenska crkva u Bustaan el-Bašr području istočnog Haleba.
Zdravstvena organizacija Ljekari bez granica je opisala utjecaj režimskog i ruskog bombardovanja na istočne dijelove Haleba kao ‘krvoproliće’-
Najmanje 220 osoba, među kojima je najmanje 40 djece, je ubijeno od 22. septembra kada je vlada pokrenula kopnenu ofanzivu uz žestoke ruske i sirijske zračne napade, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR).

SOHR dodaje da je sirijska vojska odlučna da, po svaku cijenu, povrati sve oblasti Haelba, a od juče su pojačane vojne akcije koje napreduju ka centru ovog grada.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopćila da je oko 850 ljudi povrijeđeno tokom protekle sedmicee, a da su gotovo trećina njih djeca, dodajući da je manje od 30 ljekara ostalo na istoku grada.

“Nekoliko ljekara koji su još živi ne može da se izbori s neprestanim napadima na zdravstvene radnike i bolnice. Bolničkih kreveta ima premalo, oprema je uništena, a lijekova ima sve manje. Mnogi pacijenti kojima je neophodna hitna medicinska pomoć su djeca”, rekla je direktorka SZO Margaret Chen.

Rusija je u petak pozvala SAD da odvoje teroriste el-Kaide u Siriji od umjerenih opozicionih grupa kako bi se uspostavilo održivo primirje i tako odgovorila na pozive američkih zvaničnika za okončanjem napada na Haleb.

S druge strane, SAD tvrde da Rusija još nije preduzela korake da zaustavi sukobe u Siriji.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Taner rekao je da SAD nisu ispunile prijetnju o prekidu diplomatskih odnosa s Rusijom kada je riječ o Siriji, ali da su blizu toga “jer Moskva još nije učinila ono što se od nje očekuje”.

IslamBosna.ba