IslamBosna.ba– Ramazan, mjesec posta, promoviše samoodricanje ali Gradsko vijeće Mekke u Saudijskoj Arabiji se žali da se suočavaju sa sve većom količinom otpada hrane.

Kraljevina se nalazi na vrhu svjetskih uvoznika hrane, a također je ocijenjena kao jedna od zemalja koja i najviše baca hrane.

Zvaničnik Vijeća, Usama el-Zejtuni kazao je da su u samo prva tri dana ramazana čistači prikupili 5.000 tona otpadaka, ne uključujući 28.000 ovčjih kostura. Vijeće najsvetijeg grada islama je postavilo 45 kompresora za otpad u blizini Mesdžidul harama a angažirano je 8.000 uličnih čistača kako bi se nosili sa problemom.

Prema jednom izvješću Saudijci tokom ramazana kupujući potroše 20 milijardi saudijskih rijala, dok u ostalim mjesecima taj prosjek iznosi 6 miliona saudijskih rijala.

Na početku ramazana, Ministarstvo trgovine i industrije je objavilo svoju zabrinutost jer se tokom ramazana 45 posto otpada sastoji od hrane, a također su otkrili da je 80 posto hrane koje se pripremi nezdravo.

Istraživanje Univerziteta kralj Saud procjenjuje da je Saudijska Arabija zemlja u kojoj se najviše baca hrane- gdje od četiri miliona pripremljenih jela tokom ramazana 30 posto ostane nepojedeno što košta 1.2 miliona saudijskih rijala (oko pola miliona konvertibilnih maraka).

Općina Kassim namjerava osnovati fabriku koja bi otpad od hrane prerađivala u organsko gnojivo u Burejdi, što je preko 24.000 tona otpada u ramazanu, navode izvješća.

Stručnjaci navode da stanovnici imaju običaj da kupuju više hrane nego što im je potrebno tokom ramazana. Oni također svakodnevno spremaju svježe obroke, a da se ostaci ne pojedu tokom sehura ili iftara narednog dana. Osim toga, veliki broj stanovnika tokom ramazana donira previše hrane što također dovodi do bacanja.

Zvaničnici iz Ministarstva vjerskih poslova su apelovali na stanovništvo da priprema manje količine hrane za iftar kako bi spriječili bacanje. Ministarstvo svakodnevno pripremi preko 10.000 iftara u istočnoj pokrajini.

Slučaj Saudijske Arabije nije usamljen. Bliskoistočna grupa ekologa EcoMena navodi da se četvrtina hrane koje se pripremi u Kataru baci, a Uprava za kontrolu hrane  Abu Dabija je objavila savjete o tome kako da se smanji količina otpada.

“Hljeb, meso kao i drugu vrstu hrane nije dozvoljeno bacati u smeće, već je obaveza s tim nahraniti siromašne, ili ih ostaviti na vidljivo i čisto mjesto, nadajući se da će ih uzeti osobe kojima je hrana prijeko potrebna, ili u krajnjem slučaju životinje. Bacanje hrane u smeće, ostavljanje na prljavim mjestima i po putevima je svojevrstan čin obezvređivanja i skrnavljenja Allahovih blagodati, a također predstavlja i oblik nanošenja štete prolaznicima, te se stoga smatra strogo zabranjenim.” Šejh Abdulaziz ibn Bāz

Poslanik, s.a.v.s., je jedne prilike, idući putem, našao hurmu, te ju je podigao i rekao: “Da me nije strah da ova hurma ne pripada sadaki sigurno bih je pojeo.”(Buhari).

IslamBosna.ba