IslamBosna.ba- Grad Reykjavik više neće kupovati proizvode iz Izraela. Gradsko vijeće je juče izglasalo da grad neće kupovati proizvode iz Izraela sve dok traje izraelska okupacija palestinskih teritorija.
Prijedlog je iznijela Björk Vilhelmsdóttir, zastupnica Socijaldemokratskog saveza. Björk se povlači iz politike i ovaj korak je njen posljednji veliki čin u gradskom vijeću. Prema odluci Grad Reykjavik će bojkotovati izraelske proizvode ‘sve dok traje okupacija palestinskih teritorija’.
U obrazloženju se navodi da je bojkot simboličan čin koji pokazuje da Grad Reykjavik podržava pravo Palestinaca na nezavisnost dok osuđuje ‘izraelsku politiku aparthejda’ na okupiranim palestinskim teritorijima.

Sóley Tómasdóttir iz Lijeve zelene alijanse, koja je dio vladajuće koalicije u Gradskom vijeću Reykjavika zajedno sa Socijaldemokratima, je kazala za nacionalni servis da bojkot predstavlja pritisak na vlasti Izraela da okončaju okupaciju palestinskih teritorija. Ona također navodi da grad također može bojkotovati proizvode drugih država koje krše ljudska prava.
Odluka Gradskog vijeća je izazvala kontroverze. Lokalni advokat Einar Gautur  tvrdi da odluka krši islandski ustav. Grad nema ovlasti da uređuje vanjsku politiku, kazao je on za lokalnu internet stranicu visir.is.

IslamBosna.ba