Program poticaja 

Lijanović se tom prilikom u Bihaću susreo s premijerom USK Hamdijom Lipovačom. Ivanković Lijanović Lipovaču je upoznao s namjerom Federalnog ministarstva poljoprivrede da krajiške poljoprivrednike kvalitetnije podrži s programom poticaja.

Bilo je govora i o ulasku Hrvatske u EU.

– Gubljenjem tržišta Hrvatske može doći do velikih posljedica po BiH. Stoga ćemo se maksimalno založiti da Izačić bude granični prijelaz za izvoz proizvoda životinjskog porijekla. Trenutno izvozimo četrdeset miliona litara mlijeka u Hrvatsku. U slučaju prekida tog izvoza, u BiH ćemo imati velike viškove. USK je veliki proizvođač mlijeka pa ćemo pripremati mjere kojima bismo ublažili katastrofalne posljedice – kazao je Ivanković Lijanović.

Veća sirotinja

Lipovača je ministra Lijanovića zamolio da Vlada Federacije učini sve što je u njenoj moći da građani USK ne izgube granični prijelaz Izačić.

– Ako nam se dogodi da Izačić ne bude izabran za jedan od graničnih prijelaza preko kojih će se obavljati promet roba životinjskog porijekla, USK će biti izbrisan sa svih mapa jer će odavde otići sve firme, a naši ljudi postati još veća sirotinja – kaže Lipovača.

 

Veće premije za mlijeko

Ivanković Lijanović susreo se i s ministrom poljoprivrede USK Emdžadom Galijaševićem. On je kolegi s federalnog nivoa zahvalio na više izdvojenih poticaja i zamolio ga za povećanje premije za mlijeko te poticaja za tov junadi i rasplodnih junica.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *