GP Izačić je otvoren 2005. godine na 80.00 metara kvadratnih sa 11 voznih traka. Gradnja je koštala 12 miliona KM, a finansirana je kreditom Svjetske banke koji građani BiH još vraćaju.

Insistira se na tome da na ovom prijlazu nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju bude dozvoljen transport robe animalnog porijekla, u protivnom najveći  gubitnici biće proizvođači, posebno oni iz Krajine, izvijestila je FTV.

– Nama bi najbliži prelaz bila Gradiška. Ne bismo bili profitailni, troškovi tansprota bi nam pojeli maržu koju bi trebali ostvairiti. Samim tim bi prestali izvoziti, kaže Rifat Tahrić iz preduzeća RIZ Krajina, izvoznika žive i prerađene ribe.

S druge strane 50-ak radnika špedicije na Izačiću našlo bi se na listi nezaposlenih. Stoga je mogućnost da Izačić bude BIP prelaz pobudila interesovanje ovdašnjih proizvođača i radnika.

– Veterinarski zavod u USK može da odradi zahtijevane vrste analiza, a zavisno je od proizvoda na kojem bi se radila analiza, odnosno od samog izvoznika.

Ured za veterinarstrvo BiH prvi će na vratima za Evropu raditi kotnrole robe animalnog porijekla. Donacija kiparske vlade od 850.000 eura biće uložena u izgradnju montažnih objekata za kontrolu prevoza ove robe.

– Montažni objekti biće postavljeni na šest graničnih prelaza  i to na pet prema Hrvatskoj – Orašje, Gradiška, Izačić, Gorica i Bijača i jedan prema Crnoj Gori – Klobuk, kazala je Lana Kotur-Mičić, stručna saradnica za odnsoe s javnošću Ureda za veterinarstvo BiH.

Izačić bi mogao i trebao biti BIP prelaz kada se steknu neophodni uvjeti. za sada se ipak mora čekati, jer na mjestu gjde bi trebale biti montažne laboratorije još su samo livade.

(indikatorba)

Leave a Reply

*

captcha *